Nieuwsbrief – di 12 okt 2004

Aangezien ik binnen de Bredase afdeling van GroenLinks zo’n beetje als enige kan Quark-Expressen ben ik de Sjaak als het gaat om het opmaken van de nieuwsbrief. En aangezien ik ook nog een journalistieke achtergrond heb, wordt het redigeren ook maar aan mij overgelaten. Dat ik niet zo goed ben in het spotten van taalfouten, vooral niet op een beeldscherm, op papier lukt het meestal nog wel, wordt daarbij voor lief genomen.

Ik leg de lat volgens mij nogal eens te hoog. Sommige stukken die worden aangeleverd, zijn voor de schrijvers soms bijna onherkenbaar veranderd, wanneer ze in de nieuwsbrief verschijnen. Terwijl ik eigenlijk maar drie regels heb: 1) Schrijf niet in de ik-vorm; 2) spreek de lezer niet direct aan met je of U; 3) Schrijf een duidelijk verhaal waarbij de meest belangrijke dingen aan het begin staan en de details op het einde.

En de oplettende lezer denkt nu: “maar dat doet’ ie in zijn web-log zelf ook niet”. En dat klopt. Maar mijn web-log is dan ook geen journalistiek product. Allereerst is het zo gekleurd als de regenboog. Ten tweede heeft het een vrij beperkte onderwerpkeuze, namelijk mijzelf. Tot slot kent mijn web-log geen deadlines, formats en vaste lengtes waarbinnen één en ander gezegd moet worden. Voor de statistici onder jullie: regel 1 breek ik vrijwel dagelijks en regel 3 met grote regelmaat. Regel 2 probeer ik zoveel mogelijk overeind te houden. Verreweg de meeste keren dat het woord in mijn logs voorkomt, is het vervangbaar door ‘men’. In veel andere gevallen is het een persoonlijk voornaamwoord. Maar, toegegeven, ook die regel treed ik bij tijd en wijle met voeten.

De nieuwsbrief was af, echter te laat om nog naar de drukker te brengen. Dat gebeurde pas de volgende dag, via een ingewikkelde procedure waarin ik de 16 megabyte aan data op internet moest zetten vanuit mijn werkplek in Hilversum, aangezien de grootte van de attachments op mijn e-mailaccount aldaar gemaximeerd is, ik thuis slechts beschik over een 56k6 modem en ik geen tijd had om de volgende dag persoonlijk nog iets af te leveren.

Auteur:

Dutch local politician for the environmentalist party GroenLinks, tends to be serious at times but usually has a slightly absurd and overall happy and sunny mental disposition.

5 gedachten aan “Nieuwsbrief – di 12 okt 2004”

  1. mooie foto, maar goed dat je het handschrift niet kunt lezen, als ik wist dat je er een foto van ging maken had ik netter geschreven. Ik zal de 3 regels onthouden, maar ik weet nu al dat ik me er niet aan ga houden. Groetjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *