Harry de Nazi – vr 14 jan. 2005

Nu is het natuurlijk niet bijster slim om als potentieel troonopvolger naar een gekostumeerd bal te gaan verkleed als soldaat van het derde rijk. Toch vraag ik me af of de ontstane ophef niet wat hypocriet is. Die zou terecht zijn als Prins Harry, de jongste zoon van de Engelse kroonprins Charles de wandaden van de nationaal-socialisten had genuanceerd of de holocaust had ontkent, zoals Le Pin van het Franse Front National in die zelfde week wèl had gedaan. Maar met het zich verkleden als voetsoldaat van de Nazi’s heeft Harry volgens mij niet veel meer gedaan dan uiting gegeven aan zijn wansmaak en gebrek aan historische kennis. En beide zijn op zichzelf geen misdaad.

De ophef is natuurlijk vooral het gevolg van het feit dat Harry tot de koninklijke familie behoort. Een willekeurige andere jongen zou niet op de voorpagina van The Sun terecht zijn gekomen. Sterker nog, dan zou door de omstanders smakelijk gelachen worden vanwege het simpele feit dat ‘de Duitsers’ door de Engelsen in eerste instantie niet met genocide en bezetting worden geassociëerd, maar met een vijand die door de Britten is verslagen. In Engeland zijn geen joden, socialisten, homoseksuelen, verzetstrijders en andere vijanden van het regime weggevoerd en vergast. In Engeland vielen ‘slechts’ bommen. Vandaar dat Engelsen wel grappen over de oorlog mogen maken. Het kostuum van Harry was niets anders. Een smakeloze grap, maar desondanks een grap.

Omdat Harry mogelijk troonopvolger is, de derde in lijn, moet hij zich voorbeeldig gedragen. En dat is saai, zeker voor een knul van twintig. Daarom sterkt deze affaire mij in mijn republikeinse gedachte. Weg met de koninklijke familie. Ten eerste, omdat ik niet geregeerd wil worden door iemand die ik niet gekozen heb en wellicht verwerpelijke ideeën heeft, en ten tweede omdat ik die mensen ook een gewoon leven gun. Waarbij je eens een keertje een foute opmerking kan maken, zonder dat het hele vaderland over je heen valt. Want Harry was alleen maar een beetje dom. Wat jij, Alex?

Auteur:

Dutch local politician for the environmentalist party GroenLinks, tends to be serious at times but usually has a slightly absurd and overall happy and sunny mental disposition.

4 gedachten aan “Harry de Nazi – vr 14 jan. 2005”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *