Verkiezingen – di 15 febr. 2005

Ik zei het gisteren al: de verkiezingen komen eraan. En daar ging vanavond de ledenvergadering van de afdeling Breda ook over. Hoe ziet het tijdspad eruit naar de komende verkiezingen. Een enigszins procedurele vergadering, met enkele aardige wendingen ten opzichte van het verleden.

Allereerst gaat de selectiecommissie die de kandidaten voor de lijst moet beoordelen, geen concrete voordracht meer doen. Zij beperken zich tot een blokvoordracht. Er komen dus verschillende blokken. Hoe die er precies uit komen te zien is onduidelijk, maar om uit te leggen wat dat precies betekent noem ik hier even enkele fictieve aantallen: er komt een blok voor de plaatsen tien en verder, een blok voor de plaatsen zes t/m tien, één voor de plaatsen vier en vijf en één voor de plaatsen twee en drie. Voor de lijsttrekker wordt waarschijnlijk een apart blok gemaakt. Het leuke van zo’n procedure is dat er per blok meerdere kandidaten kunnen worden voorgedragen (dus ook voor het lijsttrekkerschap!) waarbij de ledenvergadering de definitieve keuze maakt. Vroeger kon de ledenvergadering natuurlijk ook al zelf bepalen hoe de uiteindelijke lijst eruit kwam te zien. Nu is de ledenvergadering daar echter vrijer in. Er valt nu dus ècht wat te kiezen. De selectiecommissie krijgt een andere rol. Zij moet immers niet meer de volgorde van de lijst voorleggen aan de leden, maar de geschiktheid van kandidaten. Want er zijn natuurlijk altijd meer geschikte kandidaten voor een plaats dan slechts eentje. De afdeling Breda heeft daarbij al vast een voorschotje genomen op hoe GroenLinks landelijk over enkele jaren waarschijnlijk haar lijst gaat bepalen.

Maar er zijn natuurlijk meer beslissingen genomen. Zo is er een werkgroepje geselecteerd dat aan de slag moet voor het volgende verkiezingsprogramma (drie keer raden wie daar in zit, gelukkig deze keer niet in zijn eentje), gaat het bestuur op zoek naar nieuw talent en wordt er een aparte procedure opgesteld voor een eventuele wethouderskandidaat, die niet per definitie ook kandidaat hoeft te zijn voor het raadslidmaatschap. Ik moet nog even geduld hebben, maar het kan nooit lang duren voordat er iemand gaat roepen dat de campagne voor de verkiezingen is begonnen.

Auteur:

Dutch local politician for the environmentalist party GroenLinks, tends to be serious at times but usually has a slightly absurd and overall happy and sunny mental disposition.

2 gedachten aan “Verkiezingen – di 15 febr. 2005”

  1. Landelijke verkiezingen dus? Ik ben benieuwd naar het programma! Ik heb mijn hele leven al groen links gestemd, maar ik ben een van die types die binnenkort misschien gaat afhaken. Ik hoop dat het programma mij voldoende biedt om te blijven stemmen.

  2. @Steve: Tsja, de landelijke verkiezingen, daar moeten we volgens mij nog ff op wachten tot 2007. Maar lokaal kunnen we volgend jaar al weer naar de bus. En natuurlijk op 1 juni ook nog het referendum over de grondwet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *