Galderse Meren – do 9 juni 2005

De commissie ging op werkbezoek. Het was dit keer de commissie Algemene Zaken en de bestemming was het gebied rond de Galderse Meren. Een apart gebied, want de gemeentegrens tussen Breda en de gemeente Alphen-Chaam loopt daar nogal kronkelig. Met allerlei rare problemen als gevolg.

Tijdens ons bezoek was het vrijwel uitgestorven, maar op warme zomerdagen kun je bij de Galderse Meren over de hoofden lopen. Iedereen komt met de auto en er is dan ook een fors parkeerprobleem. Wat mij betreft wordt er betaald parkeren ingevoerd, alhoewel dat logistiek lastig schijnt te zijn. Maar Bredanaars die willen zwemmen, kunnen best op de fiets komen. Zo ver is het nou immers ook weer niet fietsen naar de Galderse Meren.

Want wat doe je met een weg die over de gemeentegrens heen kronkelt. Niets dus, zo blijkt. Gaten worden provisorisch gedicht en Breda heeft her en der wat lantaarnpalen neergezet, maar Alphen-Chaam dan weer niet. En de dienst Stadsbeheer maakt alleen maar schoon op de stukken weg die in Breda liggen. De oplossing is trouwens vrij simpel: grondruil tussen de gemeentes of, nog simpeler: de gemeentes gaan samen de hele weg repareren en delen de rekening.

Er is een probleem dat iets lastiger ligt: de Galderse Meren kennen een officiëel naaktstrand. Er is echter ook nog een aanpalend natuurgebeid dat dienst doet als homo-ontmoetingsplek, uiteraard niet officiëel. En de dingen die daar gebeuren, gaan, volgens buurt en politie, alle perken te buiten. Het probleem waar wij dan mee kampen: stel dat je hier gaat handhaven, waar verplaatst het probleem zich dan naar toe?

De meest creatieve ideeën kwamen naar boven, maar een echte oplossing had niemand voor handen. Dat wordt dus nog een interessante discussie in de vergadering van AZ waarin dit wijkbezoek binnenkort besproken zal worden.

Auteur:

Dutch local politician for the environmentalist party GroenLinks, tends to be serious at times but usually has a slightly absurd and overall happy and sunny mental disposition.

4 gedachten aan “Galderse Meren – do 9 juni 2005”

 1. Ik kom er regelmatig en inderdaad er gebeuren wel eens dingen, maar als je aan het water zit merk je er niets van, het speelt zich meer in het bos af. Nu heb ik zopas vernomen dat naaktrecreatie er niet meer zou zijn toegestaan klopt dat? Dat is dan erg jammer voor alle mensen die zich wel goed gedragen. Bovendien is de kleine plas erg geschikt ligt helemaal apart en het is er jarenlang gedoogd. Als ik op de site van de NFN de wet artikel 430 op nalees is dit een erg geschikte plek voor naaktrecreatie ipv te verbieden ongewenst gedrag betstraffen. Trouwens het zal zich dan weer verplaatsen. Als ze nou plots allemaal een zwembroek zullen aan hebben zal dit nog steeds gebeuren. Wij echte naturisten zijn dan weer de dupe en dit zou erg jammer zijn.
  Met vriendelijke groet

  W.Helsen

 2. Het zou misschien een goed idee zijn om tijdens de maanden juli en augustus één van de buslijnen daar te laten passeren.

 3. @Willy: Dat van die bussen zou een goed idee zijn, ik zal dat ‘ns nagaan. Wat betreft het opheffen van het naaktstrand: dat is niet aan de orde, dat blijft gewoon bestaan. Het gaat om het natuurgebied (officiëel zelfs afgesloten) rond de noordelijke plas. Die fungeert nu als onofficiële homo-ontmoetingsplaats en daar hebben (sommige) mensen last van. Overigens is het lastig dit aan te pakken, want je verplaatst het probleem alleen maar naar elders. Aan de andere kant wordt het, zo begrijp ik, nu wel erg gortig en dat is ook weer niet de bedoeling. Moeilijk moeilijk dus. :?

 4. Ik zou graag wat meer over de mogenlijkheden van de Galdersemeren willen spreken.
  Je zou zo kunnen voorstellen dat als je het beheer in handen zou geven van een bedrijf, te denken een paviljoen aan/op de Galdersemeren het geheel voor iedereen helder word!
  Deze zou na goede afspraken te hebben gemaakt een groot deel commercieel verandwoord kunnen onderhouden en beheren.
  Ik zelf zie hier goede mogelijkheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *