Heilig Hart (5) – za 24 dec. 2005


foto: Johan van Gurp-BN/DeStem

Gelukkig was mijn afspraak met één van de kerkbewoners pas om twee uur ’s middags. Toen Jaap me wakker maakte met een ontbijt (op bed, jawel!) voelde ik me dermate beroerd dat ik niet veel meer op heb dan thee en grapefruitsap. Waarbij aangetekend moet worden dat het grapefruitsap niet zo geweldig viel.

Eén van de bewoners van de kerk had een computer met Internetaansluiting nodig. Ik had aangeboden dat de faciliteiten van de GroenLinks-fractie tot hun beschikking stonden. Behalve enkele telefoontjes werd een mailtje van de bewoners rondgestuurd aan zoveel mogelijk mensen. Het bericht spreekt voor zich en ik druk het hieronder dan ook af. Stuur het, op verzoek van de bewoners van de Heilig Hartkerk, door naar iedereen die er belangstelling voor zou kunnen hebben.

Beste Mensen,

Afgelopen woensdag heeft ons `dorp`de Heilig Hart Kerk in Breda op zijn grondvesten geschud. Een overmacht aan politie, brandweer en medewerkers van sloopbedrijf Stolwerk kwamen binnen zonder kloppen om ons huis onaangekondigd en op wel zeer ongebruikelijke wijze brandveilig te maken. (Lees SLOPEN). Dit tot grote verontwaardiging van (buurt)bewoners, kerkbezoekers, en de meerderheid van de gemeentelijke raadsleden. Voor de leken: Ons huis is sinds 1986 gekraakt ter voorkoming van afbraak van de kerk. Afgelopen jaar heeft zij de monumentenstatus verkregen. In de voorbije jaren is de `kraakkerk` een heus begrip geworden in de gemeente, en is zij tot een toevluchtsoord gemaakt voor en door (levens-) kunstenaars, wereldbereizigers, nieuwsgierigen en Gelovigen. Door de jaren heen is er door de goede samenwerking en wederzijdse openhartigheid een unieke vertrouwensband ontstaan tussen gemeente, politie, brandweer en `krakers`…….dachten wij.

Afgelopen woensdag werden we dus om half negen wakker gemaakt door oom agent met het bevel de Kerk te verlaten. De aanwezigen onder ons kregen welgeteld 30 minuten om dierbare bezittingen naar een veilig onderkomen te brengen. De tijd om weggekropen huisdieren te zoeken in de ontstane chaos was zelfs teveel gevraagd! Vervolgens is een sloopbedrijf de gehele dag bezig geweest om onze huisjes te slopen, het gebouw ernstig te beschadigen en persoonlijke eigendommen met kunstwerken te vernielen om daarna alles, maar dan ook alles, in de container te storten, behalve de al gereed staande vuilnis. Het elektriciteitscircuit gesaboteerd, gasleidingen onklaar gemaakt, en ter bevordering van de brandveiligheid de gehele waterleiding en blusinstallaties moedwillig(!) onherstelbaar gesloopt. Een twintigtal politieagenten hebben ondertussen de wacht gehouden om eventuele aanslagen(?) te voorkomen, lege cellen bleven leeg.

Donderdagochtend konden we onze ogen niet geloven, wat de avond ervoor nog mee leek te vallen (behalve het ontbreken van onze bedden), loog er bij daglicht niet om. Wij zijn er van overtuigd dat het huishouden van de gemeente op 1 dag het pand aanzienlijk meer schade heeft toegebracht dan negentien jaar bewoning van de kerk.

Het Spel van College van B&W wordt nu, na hevig verzet van de Gemeenteraad, op dusdanig niveau gespeeld, dat wij, de directe gedupeerden, niet gehoord of gezien willen worden en het College van B&W blijkbaar nog geen verantwoordelijkheid wil / kan of durft te nemen. Een schoolvoorbeeld van Burgervaderlijke Ongehoorzaamheid misschien?

Wij hebben alle aandacht en (juridische) hulp nodig om dit karakterloze optreden van de gemeente aan de kaak te stellen, en zo dmv. een rechtvaardige procedure tevens een andere invulling aan het begrip ‘spoedbestuursdwang’ te kunnen geven!

Wilt u reageren, heeft u suggesties of denkt u ons te kunnen helpen, bel naar 06-28468892 (onze computer heeft de waterschade niet kunnen bolwerken)
Reageren op Mariekeweggen @ hotmail.com is ook mogelijk, maar wij hebben er meer baat bij dat niet wij, maar de Gemeente Breda wordt aangesproken op haar besluitvorming en zich realiseert dat de Heilig Hart Kerk na negentien jaar niet meer weg te denken is uit de Bredase samenleving. E-mailadres Burgemeester vd Velden: burg.pacm.van.der.velden@breda.nl

De Bewoners en sympatisanten van de Heilig Hart Kerk wensen U een vrolijk Kerstfeest en een karaktervol 2006!

Deze tekst mag op welke wijze dan ook verveelvoudigd en openbaar gemaakt worden, graag!

Auteur:

Dutch local politician for the environmentalist party GroenLinks, tends to be serious at times but usually has a slightly absurd and overall happy and sunny mental disposition.

4 gedachten aan “Heilig Hart (5) – za 24 dec. 2005”

 1. Ja, vrolijke kerst!
  Bah!
  En het vervelende is, dat juridische stappen tegen de overheid bijna nooit iets opleveren, behalve dan een slepend proces waar veel energie in gaat zitten van mensen die denken dat we nog in een rechtsstaat wonen.
  Zie het interview met prof Tak in DRD: “Als burgers de rechter nodig hebben om hun gelijk te halen, komen ze van een koude kermis thuis.”
  http://www.groenlinks.nl/groenlinks/kader/kaderpublicaties/derodedraad/drdnov2005 (in pdf)

 2. Da’s waar. Maar ook fouten van (ambtenaren in dienst van) de overheid (zoals het lozen van afval in het Pikmeer, of het slecht controleren van vergunningen voor vuurwerkopslag in Enschede) worden niet bestraft.

 3. Nou mensen, goed nieuws, ik ga daar wonen en mij krijgen ze niet zomaar weg :)

  [sÇ: wel even inschrijven bij de Burgerlijke Stand hè.]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *