Taalverloedering – vr 24 mrt. 2006

Voor we er erg in hadden, was het gebeurd. Het Nederlands is beroofd van weer een mooi woord: de negerzoen is niet meer. We zullen hem missen. Net als de turkestreek, het flikkerlicht en de brillenjood.

Ophef over zogenaamd discriminerende zaken vindt ik altijd ontzettend vermoeiend. Er zijn namelijk op dat gebied nog zoveel echte problemen. Zoals discriminatie in de horeca, of op de werkvloer en tijdens sollicitaties. Dat is nog steeds een groot probleem waar na jaar en dag nog steeds geen adequate oplossing voor is. Ondertussen gaat één of andere politiek correcte klootmongool dan zeiken over de naam van een snoepje.

Het doet me een beetje denken aan die hele discussie rond de naturalisatie van Kalou. Persoonlijk kan het me niet schelen of die gast straks nu wel of niet in het ‘Nederlands’ elftal speelt. Waar ik me wel aan stoor, is dat daar een nationale discussie over losbarst, terwijl diezelfde Verdonk ondertussen massaal homo’s naar Iran terugstuurt, naar Sudan deporteert of naar Kongo verscheept, inclusief dossier. Het zijn immers allemaal ‘veilige’ landen.

Woorden die ook op de nominatie staan uit te sterven: moorkop en nichtenkit. Of gezegden zoals ‘aan de Turken overgeleverd zijn’ of ‘rijden als een Turk’. Overigens: volgens Van Dale bestaat die eerste ook in een Joodse variant: ‘aan de joden overgeleverd zijn’. Tuurlijk zijn die uitdrukkingen niet netjes. Maar ze zijn onderdeel van onze taal, onze geschiedenis. Wellicht moeten we deze uitdrukkingen juist in ere herstellen: om ons een spiegel voor te houden en te laten herinneren dat er een tijd was waarin we alleen negatief dachten over minderheden. Om ons daarna oprecht af te vragen: is er in werkelijkheid nu wel zoveel veranderd.

Auteur:

Dutch local politician for the environmentalist party GroenLinks, tends to be serious at times but usually has a slightly absurd and overall happy and sunny mental disposition.

14 gedachten aan “Taalverloedering – vr 24 mrt. 2006”

 1. Gelukkig is het argument dat iets al zo lang bestaat en het daarom niet zou mogen/kunnen veranderen een non-argument. Anders zouden we nu nog slaven hebben en vrouwen geen stemrecht.

 2. En als het echt zo onbelangrijk is…waarom zeurt iedereen er dan zo over. Alsof hun laatste snoepje is gejat :) Als het niet relevant is, maakt het ook niet uit dat dat ding nu anders heet.

 3. @Xaviera: Natuurlijk heb je gelijk en is dat iets altijd al zo gedaan is, geen argument om dat te handhaven. Alleen gaat die stelling in de taal nu net niet op. Taal is juist gebaseerd op het feit dat we iets al heel lang zo noemen.

 4. Zeg Selcuk,

  Ben je gek geworden. Groen Links dreigt onder jouw leiding toe te treden tot het college en jij komt met politiek correct geneuzel over negerzoenen.

 5. Sluit mij bij de vorige spreker aan!!! Je dent toch niet dat ik op dit moment 10 keer per dag op jouw log kijk om je mening over negerzoenen te horen? Schiet eens een beetje op met je mening over dingen die er wérkelijk toedoen, anders moet ik helaas overwegen om je te gaan chanteren met onthullende foto’s op een kalender!!! En rap een beetje!!!!

 6. @Selçuk Akinci : dit is niet slechts een taalkwestie. Het gaat hier om een commercieel bedrijf dat de naam verandert. Niet dat onze taal verandert. In andere landen is het al enige tijd verandert. Het is net als Raider en Twix. Toen gingen mensen ook niet flippen omdat de taal veranderde. Of toen croky Lays werd etc. etc.

  Als het echt alleen ging om die paar mensne van de stichting herstelbetalingen dan zou Buys het heus niet hebben veranderd. Dat kost ze veels te veel geld.

 7. Overigens is het vaag dat politiek correct een scheldwoord is geworden. Het gaat om zorgvuldigheid en respectvol met mensen omgaan. DAT is politiek correct. Dat andere heet gewoon liegen en bedriegen en heeft geen ene bil met politiek correct te maken.

 8. @Pleuni en Frans: jullie hebben gelijk, ik zal het alleen nog maar over saaie, politieke onderwerpen hebben.

  @Xaviera: wij worden het simpelweg niet eens. Tuurlijk doe ik ook mijn best fatsoenlijk te zijn. Maar ik houdt niet van mensen die anderen vertellen wat ze wel en niet mogen zeggen. Onder druk van die politieke correctheidsmaffia is ook Buys uiteindelijk overstag gegaan.

 9. is er werkelijk veel veranderd,vraagt Selcuk zich af.

  als ik materieel kijk is er heel veel veranderd
  na de tweede wereld oorlog,mijn overleden opa
  zou zijn ogen niet kunen geloven als hij nogeens een dagje terug kon komen.

  maar selcuk is nu met immaterieele kant doende.
  oorlog zei wijlen brugsma is de natuurlijke staat
  van mensen.toen ik zijn uitspraak hoorde schrok ik zeer

  nu weet ik als ik mijn schaduwkanten niet aanpak,die overigens alle mensen,naast de goede,hebben,zolang komt er geen wereldvrede en blijft achterstelling van
  mensen bestaan.

  wie de boeken van bob van der meer gelezen heeft
  weet dat er mensen uit het leven stappen omdat ze op school en de werkvloer gepest worden,omdat ze anders zijn dan wat er verwacht wordt.

  als wij onze schaduw niet aanpakken blijven wij projecteren en oor en veroordelen.
  wij zijn vergeten wie wij eigenlijk zijn,als wij daar contact mee maken,dan verandert er veel.
  wij jagen jakkeren snel snel,waar gaat het om.

  waar worden wij door gedreven?
  ik doe een poging:bezitsdrang-eten-sexualiteit,
  in de strijd vallen er spaanders.

  de velden zijn wit voor groen links,de mensheid,mezelf

  werk aan de winkel,de weg naar binnen,partijgenoten

  stijneke

 10. we hoeven het ook niet eens te worden. Punt is dat de politiek correcte maffia niet heeft gewonnen (daar die ook niet bestaat)- wel de commercie. Met je gevoel voor drama is in ieder geval niks mis :P

 11. @Selçuk. Ik sluit me aan bij xaviera.

  Over dit soort soort trucs om gratis publiciteit te krijgen worden tegenwoordig onderzoeken gehouden, diverse websites over bijgehouden en scripties geschreven. (Het heet virale- of Word of Mouth marketing.)

  Deze actie v de Snoepfabrikant is erg geslaagd te noemen aangezien er echt aardig wat mensen over praten, bloggen enz., enz.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *