Homo Laborens – vr 18 aug. 2006

stadhuis Breda

De werkgroep Secundaire Arbeidsvoorwaarden van de gemeenteraad kwam bij elkaar. En kreeg voorname vraagstukken voorgeschoteld. Zoals ‘heeft een raadslid recht op pensioenopbouw en kinderopvang’.

Onder voorzitterschap van PvdA-raadslid Henk Haarhuis kwamen we al snel tot één conclusie. Hoewel het raadswerk geen normale baan is, mag het wel gezien worden als ‘werk’. Het kost behoorlijk wat tijd en veel mensen leveren uren in bij hun baas om het raadswerk te kunnen doen. Die raadsleden lopen daardoor allemaal enge dingen op, zoals pensioengaten bijvoorbeeld.

Wanneer iets ‘werk’ is, volgt daaruit dat de ‘werknemers’ ook recht hebben op dezelfde voorzieningen als bij een gewone baan. Zoals vergoeding voor de kinderopvang, pensioenopbouw, of vergoeding van het inkomensafhankelijke deel van de zorgpremie bijvoorbeeld. Toch is de afweging lastig, want al die dingen kosten natuurlijk ook geld. En hoewel het op het niveau van de gemeentebegroting allemaal niet veel voorstelt, zitten we niet in eerste instantie in de politiek om onze eigen arbeidsvoorwaarden te verbeteren.

En toch gaat dat gebeuren. Omdat alle raadsleden die ons voorgingen ook nooit iets wilden doen voor zichzelf en hun collegae. Terwijl in de afgelopen decennia het werk en dus de tijd die het kost, er nu niet bepaald minder op is geworden.

Auteur:

Dutch local politician for the environmentalist party GroenLinks, tends to be serious at times but usually has a slightly absurd and overall happy and sunny mental disposition.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *