Homo Obesus – vr 11 mei 2006

het witte goud 

De klimaatverandering haalt onze leefstijl danig over hoop. De gevolgen zijn ingrijpend.

Zo begon de aspergetijd dit jaar weken eerder dan normaal. Begin april peuzelde ik al aan de asperges. Daarmee is de totale aspergetijd met zo’n twee à drie weken verlengd.

En dat kan catastrofale gevolgen hebben. Dat zit aldus. Mijn moeder kan namelijk heerlijke asperges klaarmaken, naar grootmoeders recept. Mijn moeder hoeft geen kookboek met 101 verschillende aspergerecepten. Gewoon, met een gekookt ei, aardappelen en een paar plakjes ham. En dat overgoten met veel gesmolten boter.

En daar zit het gevaar. Want hoe langer de aspergetijd duurt, hoe vaker ik langs ga bij mijn moeder. En hoe meer van dit soort calorieënbommen ik dus binnenkrijg.

Het veranderende klimaat leidt tot dikke mensen. Ter compensatie heb ik de plakjes ham maar laten staan.

Auteur:

Dutch local politician for the environmentalist party GroenLinks, tends to be serious at times but usually has a slightly absurd and overall happy and sunny mental disposition.

2 gedachten aan “Homo Obesus – vr 11 mei 2006”

 1. Dit is ook wel een lekker recept:

  Aspergetaart met ham

  De plakken ham zorgen ervoor dat de deegbodem niet te vochtig wordt.

  Ingrediënten:

  * 5 plakjes bladerdeeg
  * 1 kg asperges
  * zout, peper
  * 200 g achterham, in plakken
  * 3 eieren
  * 21/2 dl crème fraîche
  * 4 el fijngesneden peterselie
  * 75 g geraspte jonge belegen kaas

  Ontdooi de plakjes bladerdeeg. Schil de asperges en kook ze circa 10 min. Laat ze goed uitlekken. Bekleed de ovenschaal met de bladerdeeg . Verdeel de ham over de deegbodem en leg de asperges daarop. Klop de eieren los met crème fraîche, zout, peper en 2 el peterselie en schenk dit over de asperges. Strooi de jong belegen kaas erover en bestrijk de deegrand met losgeklopt eidooier. Bak de taart 35-45 min. in een voorverwarmde oven op 200°C. Dek de vulling af met aluminiumfolie als deze te donker wordt.

  [sÇ: Help!! Een niet-traditioneel aspergegerecht.]

 2. Hmmm!!! Klinkt ook lekker Huibert!
  sÇ: gezien de frequentie van je eetbezoekjes de laatste tijd zal het met die dreigende obesitas nogal meevallen. Volgende keer gewoon maar weer met plakjes ham? Ze zijn er nog tot eind juni (de asperges bedoel ik).

  [sÇ: zelfs mijn moeder houdt geen rekening met mijn verminderde vleesconsumptie.]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *