Homo Offensus – di 10 juli

...afgevoerd...

Krakers, alternatieven, eigenlijk iedereen met een uiterlijk dat niet precies past in het traditioneel-burgerlijk normenkader van conservatief Nederland werd door de ME verzocht rechtsomkeert te maken. Breda bleek een gesloten bolwerk van intolerantie.

De burgemeester had twee dagen eerder een Streetrave verboden, waar aanvankelijk toestemming voor gegeven was. En aangezien er in plaats van de vrolijke parade nu een stil protest was gepland tegen deze onderdrukking van de expressievrijheid, vreesde diezelfde burgemeester nu ongeregeldheden. ‘In een stad vol consumenten kunnen we dat risico niet nemen’, reageerde de burgemeester, die daarmee aangaf dat de consumptie nog altijd belangrijker is dan individuele vrijheid.

Het kwam hem gisterenavond te staan op een ongekend gepeperde brief van de Bredase GroenLinks-fractie.

Geacht college,

De stad Breda heeft zich afgelopen zaterdag weer eens van haar meest gastvrije kant laten zien. Om te waarborgen dat de stad vol consumenten een gezellige winkeldag kon beleven, werden preventief alle linkse of alternatieve mensen de stad uit gejaagd.

Enkele dagen eerder had de Burgemeester een zogenoemde ‘Streetrave’ verboden. De gronden waarop dit gebeurde vindt onze fractie al hoogst discutabel. Aanvankelijk had de burgemeester namelijk toestemming verleend voor de happening, maar na het zien van een uiterst ‘bedreigende’ flyer van saxofoons op wieltjes (alarmcode rood) op een krakerssite (o jee), werd deze toestemming ineens ingetrokken.

Een overleg met burgemeester Rombouts van ‘s Hertogenbosch leidde tot deze beslissing. In Den Bosch was het eerder namelijk al eens uit de hand gelopen bij een Streetrave. De talloze voorbeelden van dergelijke evenementen elders in Nederland die niet voor problemen zorgden, waren bij die afweging kennelijk niet relevant. De vergelijking met voetbal dringt zich op: gaat Breda voortaan preventief ook elke voetbalwedstrijd afgelasten of verbieden?

Om verder elke mogelijkheid tot ongeregeldheden te voorkomen, werd op de bewuste zaterdag van de streetrave-die-niet-doorging iedereen die een ‘alternatief’ uiterlijk had, uit de stad geweerd. Onze fractie heeft zich werkelijk verbaasd over de disproportionaliteit van de getroffen maatregelen. Politie en ME op de invalswegen waarbij door middel van een fuik mensen werden gecontroleerd en al dan niet teruggestuurd. ME in het Valkenberg, politie in de stad en op zijn minst in enkele gevallen hardhandige, zo niet bijna gewelddadige arrestaties, die, getuige BN/DeStem zelfs niet op de steun van moeders van kleine kinderen konden rekenen. Het gaf vele Bredanaars al met al een weinig veilig gevoel op zaterdag.

Kortgezegd heeft onze fractie geen goed woord over voor de maatregelen die in Breda getroffen zijn. Het deed ons ook sterk denken aan Koninginnedag 1981, toen ‘elementen’ met een leren jas en een weelderige haardos uitermate vijandig werden bejegend, opgepakt en in een kooi opgesloten. Hieronder overigens ook een ex-wethouder van de stad.

Afsluitend constateert GroenLinks dat deze stad een op zijn zachtst gezegd weinig gelukkige relatie heeft met de alternatieve scene in Breda. Dat stoort onze fractie des te meer aangezien daar een in onze ogen compleet verkeerd beeld aan ten grondslag licht, waarin allerlei groepen over één kam geschoren worden. Alternatief, links, krakers en geweld worden in Breda als synoniemen van elkaar gezien. Een uiterst ongelukkige en in onze ogen onverkwikkelijke zaak.

Het brengt ons tot de volgende vragen:

  1. Welke concrete aanwijzingen had Uw college dat er op zaterdag rellen zouden uitbreken in de stad?
  2. Op grond van exact welke wetgeving en regels in de APV werden zaterdag mensen de toegang tot de stad ontzegd, mensen teruggestuurd en/of gearresteerd?
  3. Aan welke criteria moesten mensen voldoen om te worden gekwalificeerd als ‘alternatief’. Zou een paarse haardos, zoals één van de leden uwer raad enkele maanden geleden nog droeg, daar voor in aanmerking zijn gekomen, of had er minstens ook een kafia gedragen moeten worden?
  4. Waarom is er niet gekozen voor een meer terughoudende aanpak, waarbij pas wordt ingegrepen wanneer er een heel concrete dreiging van escalatie zou zijn?
  5. Kunnen we dergelijke optredens in de toekomst vaker verwachten in de stad? Zo ja, aan wat voor gelegenheden denkt U?
  6. Hoeveel heeft de inzet van ME en politie in totaal gekost en wie moet er voor deze kosten opdraaien?

U zult wellicht not amused zijn met de toon van onze vragen. Wees gerust, dat zijn wij vooralsnog ook niet over hetgeen zaterdag in de stad gebeurde.

Auteur:

Dutch local politician for the environmentalist party GroenLinks, tends to be serious at times but usually has a slightly absurd and overall happy and sunny mental disposition.

3 gedachten aan “Homo Offensus – di 10 juli”

  1. Het doet denken aan het repressieve beleid toen rechtsradicalen in onze wijk gingen demonstreren. Wie d’r niet als Jan Modaal uitzag kon op de wapenknuppel rekenen. Blijkbaar is het een landelijke trend om een ander uiterlijk als verdacht te beschouwen. Eng.

    [sÇ: als Jan Modaal de norm wordt, kunnen alle mode-ontwerpers ook in de ww.]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *