Homo Opinans – di 2 okt 2007

gay.eu

Ter ere van de lancering van de Turkse versie van de profielensite gay-punt-eu werd mij gevraagd of ik een welkomstcolumn wilde schrijven. Bij voorkeur tweetalig. Tuurlijk.

Stel, je bent een homoseksuele politicus in Nederland met Turkse wortels en je wordt gevraagd of je een welkomstcolumn voor de Turkse familie van Gay.eu te schrijven. Dan ben je aanvankelijk zeer vereerd dat die taak je te beurt valt. Niet veel later komt het koude zweet. Want wat heb je die Turkse homo’s nu eigenlijk te melden?

Ik vind Turkije maar een raar land. Fascinerend, maar raar. Het is een land waarin de Islamitische AK-partij meer voor de rechten van homo’s heeft gedaan dan alle voorgaande regeringen. Ook al is het alleen maar om bij de Europese Unie te behoren. En hoewel je als homo het liefst zo min mogelijk met het leger te maken wilt hebben, is het tegelijkertijd het instituut dat in ieder geval de seculiere staat zal beschermen. Toch ook fijn voor homo’s, als de sharia niet wordt ingevoerd. Dus wat moet je nu als Turkse homo: stemmen op een seculier of stemmen op een ex-fundamentalist?

Je zult maar homo zijn in Turkije. Wie is dan je boegbeeld? Aan Tarkan heb je niets. Denk je net dat ‘ie bij de club hoort, ontkent hij het vervolgens weer in een nieuw interview. En waar moet je terecht? In één van de eerste columns op de Turkse portal van Gay.eu las ik dat je in één van de populairste bars van Turkije als man niet meer met make-up binnen mag. En nee, dat is vast geen maatregel om fans van emo-bands als Tokio Hotel buiten te houden.

Stel je bent een Turkse homo en ook nog eens moslim. Nu verkeer ik zelf in de gelukkige omstandigheid dat ik het juk van het geloof van me heb afgeworpen, maar dat is niet iedereen gegeven. Je zult maar in de hemel terechtkomen en opgescheept worden met 72 vrouwelijke maagden.

Het is al weer even geleden dat ik voor het laatst in Turkije ben geweest. Flanerend over de Istiklal Caddesi in Beyoğlu. Een tussenstop bij de Inci-bakkerij voor een profiterol en ‘s avonds uitgebreid dineren in Hasir. Gay-clubs ben ik nooit tegengekomen, dus wellicht dat iemand me voor een volgende bezoek een goede aanbeveling kan doen. Nu we in Nederland al die moeite gestoken hebben in een Turkse portal voor gay.eu, mogen we daar toch op zijn minst een paar leuke uitgaanstips aan overhouden.

Goed, het gaat misschien allemaal wat langzaam met die Europese eenwording. En er zijn hier in Nederland nog best wat mensen die zo hun twijfels hebben over Turkse toetreding. Maar ik ben ervan overtuigd dat dankzij gay.eu de Europese integratie weer een stap dichterbij komt. Dus als jullie nu allemaal grens-overstijgende relaties en vriendschappen aangaan, komt het vast wel goed met die Europese gemeenschap. Rest mij slechts de Turkse homo’s van harte welkom te heten. We hebben er eigenlijk al te lang op moeten wachten.

En dan nu in het Turks:

Farzet ki, Hollanda’da yaşayan Türk uyruklu bir siyasetçisin ve Gay.eu’nun Türk ailesi için bir „hoş geldiniz” yazısını yazman rica ediliyor… Tabii ki başlangıçta, bu görevin sana verildiğine sevinip gurur duyarsın. Ancak biraz sonra, bu Türk homolarına acaba neleri söyleyebilirim düşüncesiyle soğuk terler dökmeye başlarsın…..

Türkiye, benim için garip bir ülkedir. Büyüleyici fakat garip bir ülke. Müslüman AK partisinin, sırf Avrupa Birliğine dahil olabilmek niyetiyle de olsa eşcinsel haklarını bütün önceki hükümetlerden fazla genişlettirdiği bir ülke. Ve bir homo olarak her ne kadar ordudan mümkün mertebe uzak durmak istesek de, aynı zamanda Türk ordusunun laik devleti her halükarda koruyacak bir müessese olduğunu da biliyoruz. Şeriat yasalarının çıkarılmaması, tabii ki eşcinseller için pek sevindiricidir. Yani bu durumda bir Türk eşcinsel ne yapmalı: oyunu bir laikçiye mi vermeli yoksa eski bir irticacıya mı?

Vay Türkiye’deki eşcinselin haline! Kimi örnek alabilir? Tarkan desen olmaz: tam o da bizden biri diye sanıyorsun ki bir sonraki görüşmede eşcinselliğini inkar etmez mi! Başka bir sorun: bir homo olarak nereye gidebilirsin? Gay.eu’nun Türk portalında çıkan ilk köşe yazılarından birinde, Türkiye’deki en popüler barlardan birinin makyaj yapmış erkekleri artık içeri almadığını okudum. Ve bunun Tokio Hotel gibi emo gruplarının hayranlarını dışarıda tutmak amacıyla alınan bir tedbir olmadığına eminim.

Farzet ki, bir Türk eşcinsel ve üstelik müslümansın. Şahsen din yükünü atmış olmanın verdiği mutluluk içinde yaşayan biriyim, fakat herkes benim kadar şanslı değildir. Bir düşün: cennete girer, 72 bakire kızla mukafatlandırılırsın!

Türkiye’ye son gidişimden beri epey zaman geçti. Beyoğlu’nun Istiklal Caddesinde dolaştığımı, mola verip profiterol yemek için Inci pastanesine uğradığımı, akşamları Hasır lokantasında nefis yemekler yediğimi iyi hatırlıyorum. Ancak herhangi bir gey kulübüne rastlamadım; bir dahaki gidişim için önerileriniz varsa bekliyorum. Madem ki gay.eu’nun bir Türk portalını gerçekleştirmek için Hollanda’da bu kadar çaba gösterdik, bunun karşılığı olarak hiç olmazsa gezmeye değer yerler hakkında biraz bilgi verilsin bize….

Haklısınız, Avrupa’nın birleşmesi oldukça yavaş ilerleyen bir projedir. Üstelik burada yani Hollanda’da, Türkiye’nin Avrupa’ya girmesi konusunda tereddütleri olan kişiler hayli fazladır. Lakin Avrupa’daki entegrasyonun gay.eu’nun sayesinde bir adım daha ilerlediğine eminim. Yani hepiniz bundan sonra sınırları aşan ilişkiler, arkadaşlıklar kurarsanız Avrupa birliği de mutlaka başarılı olur. Nihayet Türk eşcinsellere içtenlikle hoş geldiniz diyorum. Sahi, bu anı çok uzun zamandır bekledik.

(met dank aan mijn moeder voor de correcte vertaling)

Auteur:

Dutch local politician for the environmentalist party GroenLinks, tends to be serious at times but usually has a slightly absurd and overall happy and sunny mental disposition.

10 gedachten aan “Homo Opinans – di 2 okt 2007”

 1. Afgaande op de reacties op je column begin ik eigenlijk steeds meer angstig te worden voor de stem des volks. Zullen we de democratie maar afschaffen en zelf het heft in handen nemen? Ik als wetgevende, jij als uitvoerende macht?

 2. Wat lief en interessant van je dat je jij zelf met de 4 identiteiten zoals
  Homo , Politicus,Nederlandse en Turks identiviseren .. dus Maxima heeft gelijk!!!! Wat AK Partij betreft ; AK Partij inhoudelijk is niet anders dan ons CDA ! Minstens zij bouwen geen Kerstboom als religieus symbol op in de midden van Parlamet’s Foijer ! Ja ze doen alles beter dan voorige raar he? Ik denk ze proberen aan het Turkse volk te bewijzen , dat de Moslims kunnen Turkije beter regieren dan Masonen . Omdat onder in het Turkse volk een groot aantal mensen geloven dat het Turkse Staat wordt niet door de het Volk regeert. Daardoor komt hun succes zegt men :)
  En wat leger betreft ,ja ik was ook bang voor mijn milliteer dienst te gaan.
  Maar ik kan je zekeren het bestaan niets te bang zijn in het leger.Ze weten wat je bent en het wordt nooit erover iets gezegd men is daar soldaat en iedereen wordt gelijk behandeld voor mij was dat te zien ook schokkend ik heb voor niets bang geweest dus. Voor de uitingen over 72 maagden en uitingen over de duizenden jaren oude dogmas zeg ik niets en voor mij wenselijk dat dat ons Politicus ook niets zeggen :) die helpen ons tegenwoordige problemen niet! En wat EU betreft jij weet wat Nederlander er over denken!:) Compilimenten aan jij moeder voor de vertaling met weinig fouten . En bedankt voor jij Hartelijke Welkom.Kussjes:)

  [sÇ: waarom mag ik het in godsnaam niet over de 72 maagden hebben?]

 3. héhé. Turkije is inderdaad raar, maar juist die raarheid is iets om van te houden. De politieke situatie daarentegen als raar bestempelen zou het understatement van het jaar zijn. Maar ik heb het gevoel dat de situatie er door de jaren er wel beter op gaat worden. Het ontstaan van een groene en jonggroene partij daar is al een hele goede start geweest. En als je ziet wat die mensen uitsteken met zo weinig middelen en zo weinig steun… dan is dat wonderbaarlijk. Maar toch, er staat een generatie klaar die de laatste 100 jaar achter zich wil laten. Gelukkig.
  Soit! Het is moeilijk te geloven dat je in freaking Istanbul geen gaybar bent tegen gekomen! Het steekt daar vol!

  [sÇ: ik heb eigenlijk ook niet echt gezocht.]

 4. Ja zo juist de een groot deel van de Turkse jonge generatie is nog idealistische en intellectueel dan wat men bijvoorbeeld in EU en Nederland als jonge generatie wordt genomen . Jij hebt goed gezien dat dat ze met weinig middelen proberen iets veel doen en ze doen het ook. Tja Turkije waarnemen als raar land is normaal voor de monogamic culturen. Turkije is op een plek waar de civilization’s met elkaar ontmoeten het beeld als “raar” krijgt men daardoor. Dat zeg ik niet zoals klischee of het klinkt zo ,maar dat is waar en altijd zo geweest.

 5. hahaha Selçuk 72 maagden kan men niet bevrijdingen :) Bovendien de geleerden zeggen 72 maagden was een vertaling incident bij de Arabieren ..En algemeen over de religie ; als kunstenaar en als wetenschap fanaat ik denk niet Allah of God of Rabbi- noem maar op- kan niet zo eenvoudig zijn zoals all religies op aarde hem of har zo beschrijven. Desondanks over maagden en andere formeel zaken ( met Nederlandse taal ) lullen vind ik te …. Ik denk religie is zoals philosophie men leert het in eerste instantie maar het begrijpt men later.

  [sÇ: religie kun je pas begrijpen wanneer je accepteert dat god niet bestaat.]

 6. Dat 2de bericht van taskin doet mijn bloed toch een beetje koken. Moed vragen van ‘Turkse homo’s ‘ is gemakkelijk gezegd als men in het Westen wnt waar men vrij van verstikkende familiebanden kan leven. Men mag zeker de druk die men moet weerstaan om een normaal/getrouwd leven te leiden niet onderschatten.

  [sÇ: hear hear!]

 7. wanneer je in het ‘Westen’ cq Nederland woont ben je als homo van Turkse origine ook niet altijd verlost van ‘verstikkende familiebanden’ . De minder dan een handvol mannen en die ene jongen die ik ken hebben daar behoorlijk last van.. En dan in het bijzonder van het verstoppertje spelen zonder dat je daar eigenlijk zin in hebt. Overigens is de religie biij hen niet in de hoofdrol, wel de eer van de familie..

  [sÇ: dat gebeurt inderdaad helaas maar al te vaak.]

 8. de Liefde in alle culturen moet dit wel mogelijk maken, aldus ook in de Islam eveneens alle andere culturen….

  [sÇ: dacht iedereen er maar zo over.]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *