Homo Effitiens – wo 21 november

Bisschopstoren van Butzelaar Architecten

„Waarom heeft Uw toren geen rond dak?”. Mijn mond viel open van verbazing. Er wordt een 80 meter hoge toren in de wijk gebouwd en de enige vraag die het edelachtbare raadslid kan bedenken is over de architectonische afwerking van de immense woontoren.

De vraag illustreerde overigens ook meteen dat de woontoren weinig omstreden was in de wijk. Veel meer zorgen maakte men zich over de 70.000 vierkante meter kantoorruimte ertegenover, op de plaats waar nu Hotel Brabant staat. Gelukkig kondigde de ontwikkelaar al aan dat de grootte naar beneden was bijgesteld tot 58.000 vierkante meter met een gemengde bestemming.

De wijk Heusdenhout heeft andere zorgen. Bijvoorbeeld de bouw van nog een groot kantoorpand aan de Bergschot. Of de geluidsoverlast van het spoorverkeer die enorm is toegenomen nadat de gemeente in al haar onmetelijke wijsheid de groene houtwal bij het spoor had vervangen door te lage geluidsschermen. Of de bouw van het Digipark, een klimaatneutrale bedrijvenlocatie die een nu agrarisch maar rommelig hoekje van Breda tussen spoor en rondweg zal gaan vullen.

Blij was de wijk met de geplande verbouwing van de school en de invulling van een aantal leeg te komen terreinen in de wijk. Ambitieus waren de in de ijk gevestigde huisartsen, die met een beetje hulp het buurtcentrum wilde uitbreiden met een gezamenlijke huisartsenpost. En ook was er alom tevredenheid voor de uitbreiding van het wijkwinkelcentrum, de Bisschopshoeve.

„Bent U niet bang dathet winkelcentrum gaat concurreren met het in de aangrenzende wijk gelegen winkelcentrum Brabantpark?”, vroeg een ander raadslid aan de eigenaar van het centrum. De eigenaar bleef in de plooi. Maar ongetwijfeld had hij in zijn hoofd het antwoord al klaar. „Concurreren, ik hoop het wel mevrouw van de VVD. Daar is ons bedrijf groot mee geworden.”

Auteur:

Dutch local politician for the environmentalist party GroenLinks, tends to be serious at times but usually has a slightly absurd and overall happy and sunny mental disposition.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *