De Defibrillator – do 10 sept. 2009

defibrollator-alert
defibrollator-alert

In de commissie Mens en Maatschappij stond het AED-netwerk in Breda op de agenda. AED’s zijn auomatische electrische defibrillatoren, een soort externe startmotor voor je hart.

De reden dat het onderwerp op de agenda stond, was omdat er geklaagd was over de beperkte aanwezigheid van defibrillatoren in openbare gebouwen. Of, zoals je dat dan ambtelijk zou moeten omschrijven: het AED-netwerk is niet in heel Breda dekkend. Idealiter bevindt zich binnen een fietsafstand van maximaal drie minuten zo’n ding. Immers, zes minuten na een hartstilstand heeft reanimeren geen zin meer.

Ik ben er sceptisch over. Niet zozeer omdat ik het eng vindt dat de AED door leken bediend wordt: het ding is zo automatisch dat het weigert dienst te doen als het apparaat constateert dat de persoon in kwestie helemaal geen hartstilstand heeft. Ik heb moeite met het gegeven dat iedereen er maar meteen van uitgaat dat mensen met een hartstilstand ook altijd gered willen worden.

Er zijn mensen met een niet-reanimeerkaartje in hun portemonnee. Maar begrijpelijkerwijs is er in een crisissituatie waarbij de patiënt binnen zes minuten gereanimeerd dient te worden geen tijd om in andermans portemonnee te zoeken. En dus leiden de defibrillatoren tot ongewenste reanimaties.

Het is de maakbaarheid in de gezondheidszorg. We eten ongezond en bewegen te weinig, maar een hartaanval, die defibrilleren we wel weg. Als het moet zelfs met een perperduur, dekkend AED-netwerk. De moderne mens lijkt soms niet meer in staat te accepteren dat een enkeling het onfortuinlijke lot ondergaat midden op straat in te zakken vanwege een hartstilstand.

Wil dat zeggen dat ik tegen die AED’s ben? Nee. Op zich kan ik prima indenken dat met name op drukke openbare plekken naast een verbandtrommel ook een AED aanwezig is. En ook dat je binnen Breda altijd zo’n apparaat in de buurt hebt. Maar laten we elkaar geen illusies aanpraten: een netwerk waarbij je nooit drie minuten van zo’n ding verwijderd bent, is niet te realiseren. En zelfs als we dat zouden hebben, is de dood niet de wereld uit.

Auteur:

Dutch local politician for the environmentalist party GroenLinks, tends to be serious at times but usually has a slightly absurd and overall happy and sunny mental disposition.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *