De Lijstjes – di 2 mrt. 2010

Het gaat tijdens de verkiezingsdebatten al weken lang over lijstjes. Bezuinigingslijstjes. Want de gemeente Breda heeft een structureel tekort van 4,9 miljoen. Daar komen nog tien tot dertig miljoen Rijksbezuinigingen bovenop, afhankelijk van de mate waarin het volgende kabinet haar financiële tekorten gaat verhalen op de gemeenten van Nederland.

Het was VVD-lijsttrekker Klaas Dijkhoff die als eerste een lijstje presenteerde met daarop 24 miljoen aan structurele bezuinigingen. Vervolgens heb ik namens GroenLinks ook een pakket maatregelen gepresenteerd met een geïndiceerde besparing van 34 miljoen. Ten slotte maakte ook D66 haar complete lijstje openbaar, met in totaal 30,5 miljoen aan besparingen.

Het CDA hield zich tamelijk afzijdig in de discussie, de PvdA koos zelfs de frontale aanval. Lijstjesfetisjisme, noemde lijsttrekker Marja Heerkens het, maar kon niet verhullen dat ze zelf geen enkel idee had om de begroting weer op orde te krijgen. Daarbij, zo zei Heerkens, vond zij het angstzaaierij om nu al bedragen te noemen terwijl de exacte hoogte van het totaal aan noodzakelijke bezuinigingen nog volstrekt onbekend was.

En toen kreeg ik gisterenavond ineens de cijfers in handen. Drie scenario’s voor de stad. De toekomst bleek nog veel donkerder te zijn dan we al dachten. In het meest gunstige geval 25 miljoen bezuinigen, in het ergste geval zelfs 60 miljoen. Ruim anderhalf keer meer dan wij voor mogelijk hielden. Cijfers die bij diezelfde PvdA-leider al lang bekend waren maar om politieke redenen niet naar buiten mochten komen.

Ik ben niet in de politiek gegaan om om opportunistische redenen belangrijke informatie achter te houden. Ik ben de politiek ingegaan om te doen wat in het belang is voor de stad. Het is in belang van de stad om met open vizier te praten over de moeilijke keuzes en zware tijden die we tegemoet gaan. En het is in het belang van de kiezer om te weten wat voor scenario’s de partij waar hij of zij op wil stemmen, klaar heeft liggen.

Voila, U kunt kiezen. GroenLinks, met een pakket dat gericht is op versobering, mensen naar werk geleidt daardoor wel bespaart op sociale zekerheid, maar deze niet afbreekt. Of de VVD en D66, die inzetten op een veel kleinere en minder actieve overheid. Dat zijn allebei duidelijke keuzes.

Of U kunt kiezen voor de partij die al weken weet dat het probleem veel groter is dan iedereen vermoed, die al die tijd niets gedaan heeft – geen plan, geen ingrepen, niets – behalve de informatie over de omvang van de tekorten angstvallig tegen de borst gedrukt te houden.

De Partij van de Aanpak, noemen ze zich. Partij van de Achterkamertjes lijkt me meer geschikt.

U zult begrijpen dat ik de informatie die ik kreeg – en die kennelijk tot de dag na de verkiezingen geheim moest blijven – direct gedeeld heb met mijn collega-lijsttrekkers en met de pers. Ik zit in de politiek in het belang van de stad. En niet voor welk ander belang ook.

Auteur:

Dutch local politician for the environmentalist party GroenLinks, tends to be serious at times but usually has a slightly absurd and overall happy and sunny mental disposition.

7 gedachten aan “De Lijstjes – di 2 mrt. 2010”

 1. Wow, dat is wel heel zuur gespeeld door de PvdA-leider. Lijkt me inderdaad niet in stadsbelang om die cijfers zo achter te houden.

  [sÇ: zo dacht ik er dus ook over.]

 2. Maar jouw eigen wethouder was daar toch ook van op de hoogte, mag ik aannemen? Of snap ik het niet helemaal?

  [sÇ: ik weet niet vanaf wanneer mijn wethouder het lijstje kende en vind dat ook niet zo belangrijk. het gaat erom dat ik als aanvoerder van groenlinks in breda er voor kies om met open vizier te spelen. ofwel: kaarten op tafel.]

 3. En zo werd “Kiezen voor elkaar” via het ludieke “Kiezen op elkaar” het arrogante “Mekaar? Me hol!”. Of werden er partijpolitieke spelletjes gespeeld? Stoer, kennis achterhouden….. dan hoef je er niets mee te doen.

  [sÇ: ik kan me nog steeds geen goede reden bedenken om deze informatie achter te houden. of het zou moeten zijn om de verkiezingsuitslag veilig te stellen.]

 4. Je bent een regent of je bent het niet. Herkenbaar toch van de PvdA? ’t Wordt vast een mooi college. Proficiat met de zetelwinst.

  [sÇ: laten we het hopen.]

 5. Toch vreemd dat 2 partijen die een combinatielijst vormden elkaar nu het kot uitvechten. VVD in het college……lekkere bevestiging van het beeld dat heel Nederland al heeft van rechtse oranje-stad Breda! Ik zoel me toch enigszins belazerd door GL. Mijn stem op de combinatielijst leek een garantie voor een links college. En wat krijgen we nu!?

  [sÇ: Eerlijk is eerlijk, de woede in het blog waar je op reageerde is vooral ingegeven door het feit dat de PvdA in de verkiezingsdebatten ons bezuinigingslijstje kwalificeerde als onnodige bangmakerij. Zelf hadden ze geen bezuinigingsvoorstellen. Als ik dan vervolgens een document in handen krijg waaruit blijk dat er dubbel zoveel bezuinigd moet worden als ons aanvankelijk was verteld, ben ik -in mijn ogen terecht- nogal teleurgesteld. Om twee redenen: 1) die informatie had voor alle partijen, van links tot rechts, beschikbaar moeten zijn en 2) onze bezuinigingslijst was verre van onnodige bangmakerij. Wij stelden ons kwetsbaar op door vooraf aan te geven dat ook GroenLinks gaat bezuinigen. Dat is volgens mij een eerlijke opstelling die ik bij de PvdA een beetje gemist heb.

  Desondanks is de PvdA voor ons een inhoudelijke bondgenoot. De afgelopen anderhalve week hebben we -ondanks het bovenstaande- ook vastgehouden aan een coalitie met VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. In onze ogen de beste variant voor een nieuw college. Andere partijen kozen echter voor het CDA. Op dat moment konden we twee dingen doen: opstappen of dooronderhandelen. De afweging van GroenLinks is geweest dat de bezuinigingen niet alleen aan de VVD overgelaten mogen worden. Door verder te blijven onderhandelen, hopen we te bereiken dat juist op sociaal en op groen gebied niet alles wordt afgebroken en dat er ook de komende vier jaar sprake is van een sociaal en duurzaam beleid. Dat worden lastige onderhandelingen en ik weet dat ik me daar als GroenLinkser niet direct populair mee maak. Maar het belang van de stad en de politieke punten waar GroenLinks voor staat, wegen voor mij zwaarder.

  Is dat een garantie op een college van VVD, CDA, D66 en GroenLinks? Nee. Als we er op een aantal voor ons belangrijke punten (zowel sociaal als op groen) niet uitkomen, houdt GroenLinks de eer aan zichzelf. Mocht er wel een accoord uitkomen dat GroenLinks kan onderschrijven, dan heeft jouw stem er aan bij kunnen dragen dat het beleid in deze stad geen koud rechts beleid is geworden, maar een beleid waar ook sociale en groene thema’s genoeg aandacht krijgen. Ik hoop dat je genoeg vertrouwen in ons hebt en dat je van me wil aannemen dat dit voor onze partij een moeilijke maar zuiver integere afweging is geweest. Er komt weliswaar geen links college – dat kan getalsmatig ook niet aangezien links geen meerderheid heeft in de raad – maar het wordt met onze eventuele deelname ook veel minder rechts dan mogelijk.]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *