Nieuwjaarsgod – di 4 jan. 2004

De TPG, de vroegere PTT, gaat brieven aan god voortaan sturen aan de EO. Zo stond vanavond te lezen in NRC Handelsblad. Mijn nekharen krulden zich.

Dat er gekken zijn die een brief aan god ook daadwerkelijk op de post doen, is natuurlijk al vreemd genoeg. De PTT belooft in haar folders ruim 95 % van de brieven binnen één dag te bezorgen, maar ik ging er altijd vanuit dat brieven aan god in die statistiek niet meegerekend werden. Dat brieven aan de koningin of de premier ook zonder adres gewoon bezorgd worden vind ik niet zo vreemd. Maar als je een brief aan god op de bus doet, zou je daar als afzender toch op zijn minst een adres bij moeten zetten, bij voorkeur ook met postcode.

De TPG zou dit niet moeten doen. Het bedrijf staat immers voor snelle en betrouwbare postbezorging. Brieven aan god die bij de EO op de deurmat vallen zijn verkeerd bezorgd. Feitelijk zou de brief teruggestuurd moeten worden aan de afzender met daarop de mededeling ‘geadresseerde bestaat niet’ of op zijn minst ‘adres onbekend’. Door de brieven door te sturen naar de EO werkt tante Pos mee aan de mythevorming rond de Lieve Heer als zou deze bestaan. En ieder weldenkend mens weet toch dat dat niet waar is. En zelfs al zou er zoiets als een metafysisch opperwezen bestaan, dan kan ik me niet voorstellen dat Andries Knevel voor zo’n functie in aanmerking komt. De TPG kan zich beter tot de feiten beperken.

Hoe zou je een brief aan god eigenlijk moeten frankeren? Ik mag aannemen dat het onder de tariefgroep buitenland valt. Maar is het ook luchtpost? En wat doet de PTT als je zo’n brief onvoldoende frankeert? Moet de ontvanger dan, net zoals bij bestaande mensen, extra bijbetalen. En hoeveel onbetaalde boetes heeft god al van de post gekregen voor niet-gefrankeerde brieven? Ik neem aan ongeveer net zo veel
als onbetaalde snelheidsboetes. Sommige mensen beweren immers dat god overal is en dan moet je toch verdomd hard rijden.

Ik stel voor dat we allemaal een brief aan god sturen. Met daarin een brief met de mededeling dat je vindt dat Andries Knevel zijn recht op een plaats in de hemel heeft verspeeld door zich uit te geven voor almachtige. Beter nog, maak er een pakketje van met daarin een uitgeprinte versie van het complete oeuvre van Nietzsche. En dan ongefrankeerd. Het lijkt me de snelste manier om de EO failliet te verklaren. Moreel zijn ze het toch al lang.

In andere landen stuurt de post brieven aan god door naar Jeruzalem, waar een vrome jood de briefjes netjes tussen de stenen van de Klaagmuur propt. En nee, dat is niet de afscheidingsmuur in Palestina. Maar de afdeling nazorg van de Evangelische Omroep? Ik denk dat hiermee het feitelijke bewijs voor het niet bestaan van god dan toch eindelijk gegeven is.

Auteur:

Dutch local politician for the environmentalist party GroenLinks, tends to be serious at times but usually has a slightly absurd and overall happy and sunny mental disposition.

3 gedachten aan “Nieuwjaarsgod – di 4 jan. 2004”

  1. Mooi, dan kan ik eindelijk mijn brief versturen ;) Bij wie komen de Sinterklaas, Kerstman en Elvis brieven terecht?

    Ik vraag mij af hoe de brievenstuurders zouden reageren als ze hun brief terug zouden krijgen (“God wil mijn brief niet lezen, wat zou ik gedaan hebben?”), dus misschien is het maar beter ze in de waan te laten. En dan lijkt de EO mij nog niet eens zo’n slechte keus.

  2. Is god een exclusieve zaak van evangelische christenen? Ik vind de politiek van TPG-post in deze zaak een afront voor alle gelovigen met een andere achtergrond. Van animisten tot moslims, van doopsgezinden tot zevende dag adventisten: die worden nu miskend. Hun idee over god wordt geschaad. Zij moeten hun post dus niet aan TPG Post toevertrouwen. Een fles in de zee smijten met je brief erin: dat lijkt mij dan een betere garantie voor een goede afhandeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *