Homo Valedicens – di 28 nov. 2006

tussen de gangen 

Waar nieuwe kamerleden hun intrede doen, moeten er oude kamerleden weg. Wij namen vanavond afscheid van de relatief nieuwe kamerleden Paul Jungbluth en Nevin Özütok. Ietsje verderop nam de VVD afscheid van zijn vertrekkende kamerleden. En nog iets verderop gaf Rita Verdonk haar persconferentie.

Hooglopende emoties op één Haagse vierkante Kilometer. Het afscheid van de VVD-kamerleden zal een sombere gebeurtenis geweest zijn. Het was aanmerkelijk drukker op die andere bijeenkomst: de mislukte coup d’etat van Rita. Veel beeldender zal het groeiende schisma tussen de rechtsconservatieve vleugel en het liberale smaldeel van de VVD niet geïllustreerd kunnen worden.

Mark Rutte zal blij geweest zijn met de weinig verhulde couppoging van Verdonk. Had zij het slim gespeeld, had ze een stroman de opdracht gegeven om het leiderschap van Mark Rutte aan de kaak te stellen. Verdonk had dan, bij wijze van appeasement-politiek, haar voorstel een onafhankelijke commissie hierover een uitspraak te laten doen, onverdacht kunnen lanceren. In zo’n scenario had Mark Rutte daar wel aan toe moeten geven.

Maar strategisch inzicht heeft Verdonk dus niet. Als een mammoettanker ging ze door de liberaal-conservatieve porseleinkast. Het gaf Mark Rutte de gelegenheid om haar wel erg doorzichtige overnamepogingen te neutraliseren. Verdonk voorlopig kaltgestellt. Maar erg gezellig is het op het afscheidsfeestje waarschijnlijk niet meer geworden.

Dat was bij ons wel anders. Met cadeautjes, toespraken en bijbehorende hoeveelheden drank werd waardig afscheid genomen van Paul en Nevin. En ook van publieksdienst-medewerker Rogier Elshout. Waarover later meer.

Auteur:

Dutch local politician for the environmentalist party GroenLinks, tends to be serious at times but usually has a slightly absurd and overall happy and sunny mental disposition.

4 gedachten aan “Homo Valedicens – di 28 nov. 2006”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *