Homo Cyclicus – vr 25 mei 2007

geef onze fietsen terug

De gemeente heeft aangekondigd dat verkeerd geparkeerde fietsen in de binnenstad voortaan verwijderd zullen worden. Een vrolijke anarchist als ik krijgt meteen kriebelende nekharen.

Toegegeven, soms is er geen doorkomen aan in de binnenstad. Bepaalde plaatsen staan soms vol met fietsen, tot last van enkele ondernemers van wie de etalage niet meer zichtbaar is of die om hun terras op te bouwen eerst een half uur fietsen moeten verplaatsen.

Toch schoot het persbericht van de gemeente Breda me een beetje in het verkeerde keelgat. Want in de binnenstad zijn simpelweg te weinig betaalde en onbetaalde fietsenstallingen. Vrijwel nergens is een rijtje rekken te zien waar mensen even hun fiets in kunnen klemmen. En dan krijg je dus vanzelf al die wildparkeerders.

Wat me ook niet beviel was de mededeling dat de fietsen overgebracht zouden worden naar de Riethil. Dat betekent dat de fietser van wie de fiets zojuist verwijderd is, zo’n 2,5 kilometer moet lopen om tegen betaling van 25 euro boete zijn fiets terug te krijgen. Oneerlijk: een verkeerd geparkeerde auto wordt in Breda – bizarre uitzonderingen van overlast daargelaten – nooit weggesleept. Auto’s krijgen niet eens een wielklem, maar slechts een prent onder de ruitewisser.

Ik heb er schriftelijke vragen over gesteld. Even dacht ik in een lollige bui nog een verwijzing te kunnen maken naar een regime dat ooit ook eens overging tot het massaal confisqueren van fietsen. Een leuke vergelijking om te gebruiken in een column, wellicht. Maar als politiek argument vooral onsmakelijk. Gelukkig kan deze vrolijke anarchist zich af en toe ook beheersen.

Auteur:

Dutch local politician for the environmentalist party GroenLinks, tends to be serious at times but usually has a slightly absurd and overall happy and sunny mental disposition.

Eén gedachte over “Homo Cyclicus – vr 25 mei 2007”

 1. Voor mij als eenvoudige Haagse Beemden burger is dit weer eens zo’n volstrekt onbegrijpelijke aktie van de gemeente Breda. Dit is geen links, rechts of wat voor beleid, dit is dom beleid.

  De reden is simpel. Als wij naar het centrum willen kunnen wij met:

  1. de fiets
  2. de bus
  3. de auto

  De bus brengt ons op tijden dat wij niet willen naar het CS en niet op de plek waar wij willen zijn en kost erg veel tijd: valt dus meestal af.
  De auto is prettig, maar parkeren is (te) duur en vaak niet dichtbij waar je wilt zijn. Dus, behalve als het regent of erg koud is beter van niet.
  Tot nu was de fiets dus eigenlijk de meest prettige oplossing. Alleen lastig als het regent of als je veel mee wil nemen, maar in de praktijk toch de meestal beste keus. Dat het voor de eigen gezondheid en ons milieu ook de beste oplossing is, was leuk meegenomen.

  Nu echter de gemeente Breda denkt het fietsendievengilde een beetje te moeten helpen denk ik dat we maar eens elders moeten gaan winkelen of in geval van nood toch maar met de auto naar het centrum gaan.

  Ik vermoed dat dit ook de bedoeling was. Al die plekken voor betaald parkeren in het centrum moeten natuurlijk wel gevuld worden met auto’s. Het is natuurlijk erg vervelend voor de gemeente als mensen op de fiets komen en ze deze inkomsten mislopen.

  Het is weer hetzelfde als altijd. De eigen beurs (van de gemeente) weegt zwaarder dan het belang van de burger, het milieu of welk belang dan ook.

  [sÇ: ik ga er vanuit dat het om de overlast gaat, niet om mensen de auto – en dus de parkeergarage – in te krijgen. Maar ik sta wel op het standpunt: eerst meer fietsklemmen, dan pas kijken of er hardere maatregelen nodig zijn.]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *