Homo Intentus – wo 23 mei 2007

Whaaaaa!

Van een gemeenteraadslid in een stad als Breda wordt steeds meer gevraagd. Allereerst is het werk ingewikkelder geworden vanwege de decentralisatie van rijkstaken. De gemeenteraad heeft het tegenwoordig niet meer alleen over stoeptegels en speeltuinen, maar ook over armoedebeleid, de Wet maatschappelijke ondersteuning en inburgeringsbeleid. Allemaal taken die Den Haag heeft ‘overgeheveld’ naar de gemeentes.

Ook wordt er van politci steeds vaker verwacht dat we overal bij zijn. De ene naar de andere uitnodiging stroomt binnen. En veel van die bijeenkomsten zijn overdag of, een nieuwe trend in Breda ‘aan het eind van de middag’. De definitie van ‘aan het eind van de middag’ is inmiddels opgerekt tot alles dat vanaf drie uur begint.Je hebt er als gemeenteraadslid bijna een dagtaak aan.

Maar in Breda hebben we ook altijd gezegd dat we geen beroepspolitici in de raad willen. We streven ernaar dat de samenstelling van de raad een zo breed mogelijke vertegenwoordiging van de maatschappij moet zijn. Zowel qua politieke stromingen als qua achtergrond. We willen dus raadsleden die daarnaast een baan hebben als docent, of in het bedrijfsleven of als arbeider, zelfstandig ondernemer. Of als huisman of -vrouw. Dat betekent echter wel dat overdag vergaderen geen optie is. Een raad die overdag vergadert, sluit een heleboel mensen uit die niet zomaar wekelijks één of twee dagdelen vrij kunnen nemen van hun werk.

Toch hebben we deze twee weken weer zo’n moment waarop elke commissievergadering om vier uur ’s middags begint. Voor mij betekent dat dat ik om iets over tweeën mijn pc in Den Haag kan uitzetten om terug naar Breda te gaan.  En dat vier of vijf keer, dus welgeteld twee-en-een-halve dag die ik niet kan inzetten voor mijn broodheer.

Als het nu echt zo lastig is om alles op de avond te plannen, misschien moeten we dan eens gaan overwegen of we voortaan alles op zaterdag of zondag kunnen doen.

Auteur:

Dutch local politician for the environmentalist party GroenLinks, tends to be serious at times but usually has a slightly absurd and overall happy and sunny mental disposition.

3 gedachten aan “Homo Intentus – wo 23 mei 2007”

 1. Dat is nog eens een idee om in het weekend vergo’s te plannen.
  Er zijn namelijk ook mensen die niet van 9.00-17.00 werken, maar bv tot 21.00 ofzo.
  Voor diegenen die gepensioneerd zijn maakt het niet veel uit en voor diegenen die niet werken (maar zeggen dat iedereen moet werken…;) ), maakt het ook niet uit. Dat sommigen niet werken is niet verbazingwekkend want raadsleden krijgen elke maand wel 1200 Euro, dat is nogal wat! (GL en SP leveren een deel in)

  [sÇ: je zult maar weekeinddienst hebben.]

 2. Dacht dat de raad alleen de hoofdlijnen van beleid uitzet…

  [sÇ: Op hoofdlijnen sturen op ingewikkeld beleid vraagt nog steeds kennis en dus een hoop tijd om je ‘in te lezen’.]

 3. Zeker, maar inlezen hoeft niet tijdens de vergadering.
  Mijn ervaring is dat tijdens een commissievergadering veel tijd verdaan wordt met details.

  [sÇ: wie zegt dat het inlezen tijdens de vergadering gebeurt? En ja, soms worrdt er te veel gezegd in commissievergaderingen. Ook over details. Laat onverlet dat het problematisch blijft wanneer al die details ook nog eens overdag besproken moeten worden.]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *