Homo Approbans – di 6 mei 2008

Nightlife

Meer diversiteit en minder onrust op straat. Dat waren twee van de redenen waarom GroenLinks toe wil naar een situatie waarin de horeca langer open mag blijven. En dat de consument zelf wel mag bepalen hoe laat hij naar huis gaat natuurlijk.

Na drie maanden lijkt het erop dat de onrust op straat is afgenomen. Een grote slag om de arm overigens: drie maanden is een erg korte periode om dat te meten. Ook lijkt het erop dat mensen niet meer massaal, maar in kleinere groepen naar huis gaan.

De diversiteit is moeilijker te meten. Het onlangs geopende Club M speelde bij de ontwikkeling van de formule al in op langere openingstijden en ik denk dat dat voor het nog nieuwere ‘Binnen’ (het oude Klapcot) ook geldt. Voor het overige is er in het horecalandschap nog niet veel veranderd.

Met de nachtzaken gaat het ondertussen minder goed. Nu de reguliere horeca langer open is, kiezen minder mensen voor de nachtzaken. Een reden om een aantrekkelijkere formule te bedenken om klanten te trekken. Ook zo moet de diversiteit van de horeca toenemen.

De woordvoerders hebben echter anders besloten. Nu de nachtzaken een kort geding hebben aangespannen en de rechter heeft uitgesproken dat de partijen nog een keer rond de tafel moeten gaan zitten, krijgen de nachtzaken nu ook een extra uur erbij. Daarmee is een toekomstbeeld waarin het verschil tussen nachtzaken en reguliere horeca verdwenen is, verder weg dan ooit. Ik vrees dat deze tijdelijke oplossing het nieuwe status quo zal worden, aangezien niemand zich daarna nog aan het onderwerp zal durven branden.

Auteur:

Dutch local politician for the environmentalist party GroenLinks, tends to be serious at times but usually has a slightly absurd and overall happy and sunny mental disposition.

Eén gedachte over “Homo Approbans – di 6 mei 2008”

  1. Dus in Breda spelen deze discussies ook al. In Eindhoven zijn de openingstijden van de horeca ook eindeloos besproken en ik weet inmiddels niet meer wat nou de laatste status is.

    [sÇ: het schijnt overal een behoorlijk lastige discussie te zijn.]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *