De gemeente Breda heeft op zijn zachtst gezegd geen gelukkige relatie met krakers. Na een dubieuze handhavingsactie in de Heilig hartkerk, het verbod van een Streetrave en het oppakken van mensen met alternatief uiterlijk en het via oneigenlijke regelgeving proberen te ontruimen van panden, dreigde het gisteren weer zover te zijn: het verbod van een benefiet.
Iets voor vijfven belde een gemeenteambtenaar met de bewoners van de Catharinastraat om te laten weten dat het voor vandaag geplande feestje niet door mocht gaan. De bewoners hadden geen gebruiksvergunning. Da’s een papiertje dat café’s, theaters en sportkantines moeten hebben om mensen binnen te mogen laten. Nu heb je zo’n ding ineens ook nodig om een feestje in je woonruimte te geven.
Nu moet ik zeggen dat de bewoners van de Catharinastraat dat slim hebben aangepakt. Ze wilden met de gemeente in dialoog en verwittigden ondertussen de media. En ze belden mij op om te vragen of ik als gemeenteraadslid als getuige aanwezig wilde zijn bij de gesprekken. En zo geschiedde. Rond een uur of negen zat ik samen met commissielid Hans Creemers van de SP aan een tafel met twee bewoners van de Catharinastraat, iemand van de brandweer, twee politieagenten en een ambtenaar van Bouw- en Woningtoezicht.
Of het nu uiteindelijk aan de aanwezigheid van politici, de aanwezigheid van de pers of de welwillende houding van gemeenteambtenaren en Burgemeester is geweest, is onduidelijk. Maar na een rondleiding en langdurig telefonisch overleg met deze en genen mocht het feestje, onder bepaalde voorwaarden, alsnog doorgaan. Wel moesten dan een aantal decorstukken in het kader van de brandveiligheid verdwijnen, mochten niet te veel mensen tegelijk aanwezig zijn en moesten de bordjes die wezen op de nooduitgang worden gecontroleerd.
Een mooi voorbeeld van het poldermodel. En hopelijk het begin van een tijdperk waarin de gemeente Breda wat minder verkrampt omgaat met haar krakers.
Hoi Selçuk,
Fijn dat je al wakker was en je partijtje hebt meegeblazen, zoals ik al hoopte bij het lezen van het artikel. Zal ik dan toch maar switchen van SP naar GL?
[sÇ: dat mag je uiteraard helemaal zelf weten, maar je bent altijd van harte welkom.]
Ik denk dat de aanwezigheid van politici een rol speelde. Als ze mij gebeld hadden of jij me gevraagd had, was ik ook gekomen. Om dezelfde reden als jij. Toch wil ik wel voorzichtig zijn met te hard te oordelen over de gemeente in dit geval. Stel dat de gemeente niet was komen controleren en de hens was in dat pand gegaan met als gevolg slachtoffers. Wat hadden we dan gezegd? Dit was natuurlijk niet een gewoon huisfeestje. En de gemeente heeft ook een zorgplicht.
[sÇ: de gemeente heeft inderdaad een zorgplicht, maar ik weet uit ervaring ook dat Breda behoort tot de steden die er de meest rigide interpretatie van regels op nahouden. gelukkig werd in dit geval, met enkele aanpassingen aan de inrichting, alsnog coulant opgetreden. er was, zeker na die aanpassingen, ook geen sprake meer van een situatie die realistisch onveilig genoemd kon worden. in zulke gevallen zou ik die coulante houding vaker willen zien.]
Ze zouden jou moeten inhuren in België…
[sÇ: als straatmuzikant zeker?]
Dat is niet nodig, Pleuni, ook de SP was met 2 man/vrouw present.
[sÇ: kijk eens aan pleun, twee die dingen naar je hand :-) ]
Het gaat er toch niet om mensen wat(partijkleur) er aanwezig was maar DAT men(sen) aanwezig waren?!!
[sÇ: zeker. ik heb in het stukje ook nadrukkelijk vermeld dat er ook anderen dan ik aanwezig waren.]