Homo Caliginosus – ma 13 okt. 2008

nacht

Het was natuurlijk mijn eigen schuld. Had ik maar niet met de eerste trein naar Den Haag willen gaan. De duisternis omarmde me in haar volle kilte.

De vroege ochtend heeft iets mysterieus. In de zomer is de vroege ochtend een magisch moment, alsof elke dag begint met een korte lente. De oranje-gele zonnestralen die op de vroege ochtend de slaapkamer binnenschijnen, kloppen vrolijk op de oogleden. „Wakker worden, ik ben een nieuwe dag”.

De nakende winter heeft de ochtend ontdaan van al haar schoonheid. Magisch is het nog steeds, de straatlantaarns, de lichten van de spoorweg, hemelsbreed zo’n vijftig meter van mijn slaapkamer. Maar het licht is nep. De zon laat zich pas halverwege de ochtend een beetje zien. Als er ten minste geen wolkendek is, dat haar tegenhoudt.

En zo glijdt de mensheid langzaam de winter in. In een laatste poging de dorre, sombere wereld nog even buiten te sluiten, rol ik me op onder het dekbed. Maar de wekker zoemt onvermurwbaar.  De ochtend is nacht gebleven. En hij wil van geen wijken weten.

Auteur:

Dutch local politician for the environmentalist party GroenLinks, tends to be serious at times but usually has a slightly absurd and overall happy and sunny mental disposition.

11 gedachten aan “Homo Caliginosus – ma 13 okt. 2008”

 1. ’s Avonds gaan hardlopen is opeens ook minder aangenaam. Zoals dinsdag, toen het mistig was, miezerde en af en toe een lantaarnpaal dienst weigerde. Oftewel: de nacht diende zich veel te vroeg aan. En dat zal de komende maanden helaas niet anders zijn.

  [sÇ: ik wijs de breedtegraad en de stand van de aardas als zondebok aan.]

 2. Voorwaar, ik zeg u: er komt ’n dag waarop ’t licht zal wederkeren. En daarna wordt ’t weer klote, natuurlijk.

  [sÇ: goddank. ik maakte me al zorgen.]

 3. @ Dan: als hij stopt met de politiek kan hij altijd nog dichter worden!

  [sÇ: betekent dat dat ik elke avond een fles whisky naar binnen mag slobberen?]

 4. @ Pleuni: Nee hoor.. het is een politicus… die lopen graag achter de feiten aan ;-)

  [sÇ: welja. ben ik me weer eens volop voor de verbetering van de wereld aan het inzetten, krijg je dit.]

 5. @ sÇ: Geen bericht is geen bericht… en wat ik niet weet kan ik niet beoordelen. Dus oordeel ik op wat ik weet. En dat is dat je 4 november voor het laatst hebt geschreven, over 13 oktober nog wel. Dus een beetje gelijk heb ik wel hè? ;-)

  [sÇ: van historici moet je dan wel helemaal een negatief beeld hebben.]

 6. @ sÇ: Gezien het feit dat de geschiedenis nog steeds herschreven wordt, lijkt me dat ook geen foutief beeld.

  [sÇ: maar goed dat ik mijn studie geschiedenis dan niet afgerond heb.]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *