Homo Dives – vr 14 nov. 2008

geld

Dat we de kredietcrisis te danken hebben aan hongerige geldwolven en risicovolle beleggers, zoveel is immers wel duidelijker. Als trouwe spaarder bij de Rabobank die nooit heeft overwogen om over te stappen naar een dubieuze IJslandse bank, vorm ik eigenlijk de ruggegraat van een verder kwakkelende economie.

Toch begon de schamele 3,6 procent spaarrente ook mij wat te vervelen. Dus vroeg ik een afspraak aan bij mijn bank met AAA-rating. Ik mag met mijn spaarcenten dan tamelijk conservatief zijn, een beetje meer rendement mag wel.

Ik werd ontvangen met een kop koffie en uiteindelijk was de conclusie dat ik mijn geld voor een tijdje zou laten vastzetten. Dat alles tegen een rente van 5 procent. Een hoger rendement was bij andere banken wellicht mogelijk, maar liever blijf ik bij een bank die zo vierkant is dat ‘ie niet kan omvallen.

Eenmaal thuisgekomen fantaseerde ik over de nieuwe rijkdom die mij weldra te wachten zou staan. Met een rendement van 5 procent ben ik over een kleine 80 jaar immers miljonair. En, even rekenen, op de manier waarop mijn leeftijd zich ontwikkelt ben ik tegen die tijd nog steeds 29.

Auteur:

Dutch local politician for the environmentalist party GroenLinks, tends to be serious at times but usually has a slightly absurd and overall happy and sunny mental disposition.

4 gedachten aan “Homo Dives – vr 14 nov. 2008”

 1. Met zeker 33.000 euro op de bank ben je dan ook een erg trouwe spaarder.

  [sÇ: met 33.000 euro zou ik inderdaad een trouwe spaarder zijn. alleen heb ik zoveel niet.]

 2. Geef mij maar ASN: lekker duurzaam, geen wapenhandel of kinderarbeid, én een rente op de betaalrekening!

  [sÇ: heb daarover getwijfeld, maar aangezien rabo de meest fatsoenlijke van de `normale´ banken is, ben ik toch maar bij de rabo gebleven.]

 3. Maar met 33.000 euro zou je met 5% over 80 jaar wél een miljoen vergaard hebben.

  [sÇ: met zo’n bedrag heb je dat al over 70 jaar.]

 4. @ sÇ: Je hebt gelijk. 21.000 was correct geweest. Zo wordt ik natuurlijk nooit miljonair!

  [sÇ: tuurlijk wel. jij wordt dat zelfs anderhalf keer zo snel.]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *