Over de Rooie – za 1 mei 2009

De lokale afdeling van de SP had in het kader van de dag van de arbeid een demonstratie tegen de crisis georganiseerd. Of eigenlijk, een demonstratie tegen de verhoging van de AOW-leeftijd. Geheel onterecht bestempelen zowel het kabinet als de SP deze maatregel als crisisbestrijding.

Wat mij betreft is er niets mis mee om de pensioenleeftijd wat te verhogen.  Om maar even in mijn eigen omgeving te kijken: mijn moeder heeft nog helemaal geen zin om over vier jaar te stoppen met werken. En, hoewel het nog ver weg is, ik kan me ook niet voorstellen dat het straks op mijn 65e van de één op de andere dag afgelopen is.

Voor fysiek werk ligt dat weer anders. Een stratemaker houdt het echt niet tot het eind van zijn loopbaan vol om te werken. En ook een fabrieksarbeider heeft het op een gegeven moment wel gehad. Nu wil het toeval dat mensen in deze beroepsgroepen vaak op jongere leeftijd begonnen zijn met werken. Het GroenLinks-voorstel om de AOW-leeftijd te koppelen aan het aantal arbeidzame jaren, is wat dat betreft een stuk sympathieker.

Maar ja, dat krijg je natuurlijk weer niet op een spandoek. Dus heb je aan de ene kant het kabinet dat vindt dat iedereen maar langer door moet werken, en aan de andere kant een handjevol verlopen socialisten die met een gestolen slogan te keer gaan tegen elke modernisering van de Nederlandse arbeidsmarkt.

Ik ben maar thuis gebleven.

Auteur:

Dutch local politician for the environmentalist party GroenLinks, tends to be serious at times but usually has a slightly absurd and overall happy and sunny mental disposition.

8 gedachten aan “Over de Rooie – za 1 mei 2009”

 1. Het is NU al mogelijk om, als je wil, langer door te werken.
  Het kabinet wil dat iedereen verplicht doorwerkt na 65 tot 67. Dat is dus een verplichting. In diverse krantenartikelen staat trouwens dat dat niet gaat lukken want ze krijgen niet eens de huidige mensen van 58 tot 65 aan het werk. Die zijn massaal gestopt en de participatie van die groep ligt dan ook maar op zon 20 procent.

  [sÇ: het plan van dit kabinet is om de AOW-leeftijd stapsgewijs te verhogen. Dat betekent dat pas in 2040 mensen daadwerkelijk pas op hun 67e in aanmerking komen voor AOW. Daarnaast is de arbeidsparticipatie van ouderen de afgelopen tien jaar verdubbeld naar zo’n 70 procent. Die trend zal nog wel doorzetten.]

 2. De demonstratie – overigens georganiseerd door FNV en SP met medewerking van de lokale kraakbeweging, en er liep ook tenminste één ‘verlopen’ GroenLinks lid mee – was niet alleen gericht tegen de verhoging van de AOW-leeftijd, maar ook tegen bezuinigingen op de zorg en de weigering van het kabinet om iets structureels te doen aan het graaien aan de top. Ik vind het eigenlijk niet zo sympathiek om alleen de arbeidzame jaren mee te rekenen. Veel mensen doen zeer nuttig werk in de maatschappij, als vrijwilliger, in het huishouden, als mantelzorger enzovoorts, krijgen er soms zelfs een lintje voor, maar zouden niet met 65 met pensioen mogen?

  [sÇ: voor de duidelijkheid, over een aantal andere zaken zijn we het natuurlijk best met elkaar eens. wat betreft de pensioenleeftijd: arbeidszaam leven is in het voorstel van groenlinks best ruim gedefiniëerd. een aantal mensen waarvoor de sp meent op te komen heeft, ook qua vervroegd pensioen, juist ontzettend veel voordeel bij het voorstel omdat ze dan eerder dan hun 65 met pensioen kunnen. de sp houdt heel erg vast aan 65, maar waarom mensen die vroeg zijn begonnen met werken niet al op hun 55e met pensioen laten gaan?]

 3. Ten eerste wil ik zeggen dat de 1 mei demonstratie draaide om het feit dat o.a. de SP vindt dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen. Niet per se over het verhogen van de AOW. Maar dat had u geweten wanneer u er wel was geweest.
  GL heeft inderdaad een voorstel gedaan, wat behelst dat iedereen na 40 jaren arbeid recht heeft op volledig pensioen. In mijn ogen een getal wat door papagaai-politiek tot stand is gekomen. Als maar genoeg mensen dat getal noemen, zal het wel een plan zijn.
  Wat zegt 40 jaar werk? U geeft zelf al aan dat het voor een stratenmaker anders ligt dan voor iemand met een fysiek minder zware baan. Ik denk dat voordat voor iedereen een verplichte ophoging naar 67, of een magisch getal van 40 wordt geïntroduceerd, er eerst eens aan de mensen gevraagd moet worden wat zij willen.
  Qua slogan: beter goed gejat, dan slecht verzonnen. En de opmerking over “verlopen socialisten” vind ik rieken naar populistisch gewauwel (zie geenstijl.nl voor meer van dit soort etiketten) en beneden peil.

  [sÇ: zie ook de vorige reactie. nog al te vaak gaat het vroeg beginnen met werken gepaard met een relatief bescheiden inkomen en een relatief kortere levensverwachting. daar zullen best een aantal uitzonderingen op zijn, maar gemiddeld genomen zijn dat de cijfers. het voorstel van 40 arbeidzame jaren is dus geen napapagaaien: iemand die op zijn of haar 23 begint met werken kan dan ook vanaf zijn of haar 63e al genieten van het pensioen, als hij/zij dat wil. dat lijkt me een veel beter voorstel dan de leeftijd voor iedereen verplicht ophogen tot 67 of, zoals de sp zegt, vasthouden aan 65 voor iedereen, ongeacht het aantal gewerkte jaren. het groenlinks-voorstel is in mijn ogen het meest solidair en ook nog eens betaalbaar. wat betreft de woordkeus: wie mijn blog vaker leest, herkent de stijl en zou daar niet door geschokt hoeven zijn.]

  1. Even los van de discussie maak je een rekenfout. 25 + 40 = 65 en niet 55. Overigens is 40 dienstjaren een erg goede optie. Het mensen zelf vragen zal resulteren in iedereen met vervroegd pensioen, maar daar willen ze vast niet extra voor betalen.

   [sÇ: zie je wel dat we langer moeten doorwerken.]

 4. Verlopen socialisten? Goed dat Groen”Links” zo lekker jong en fris is. Een jongerafdeling kunnen ze niet eens opzetten omdat hun meeloopmentaliteit inmiddels echt helemaal niemand onder de vijftig meer aanspreekt. Na de PvdA is GroenLinks de volgende partij die zijn idealen en principes over boord gooit. Goed bezig :S

  [sÇ: wij zetten geen jongerenafdelingen op. bij ons doen de jongeren dat zelf. en die hebben zich prima georganiseerd volgens mij. overigens is onze fractie jonger dan die van jullie volgens mij, maar dat ter zijde.]

 5. Het is trouwens vrijdag 1 mei, niet zaterdag.

  [sÇ: het is toch ook verschrikkelijk dat 1 mei gewoon een werkdag is :-D ]

 6. Eigenlijk niet. Dag van de ARBEID doet toch vermoeden dat er gewerkt wordt.

  [sÇ: volgens mij heb je mijn gedachten gelezen. of de ironie in de vorige opmerking niet opgemerkt ;-) ]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *