De Verliezer – vr 10 juli 2009

Janus Oomen
Janus Oomen

Toen we door het havengebied van Hamburg liepen, dringend op zoek naar een kop koffie, ging plots de telefoon van journalist Nico Schapendonk. Het schouwspel dat zich in de daaropvolgende minuten ontvouwde, mag niets minder dan een koningsdrama worden genoemd.

Janus Oomen is al sinds de gemeentelijke herindeling van 1997 wethouder van het CDA. Daarvoor hield hij die zelfde positie al in het satellietdorp Prinsenbeek. Hij is opgeklommen van wethouder Milieu- en Parkeerbeheer naar de wethouder stadsbeheer, om vervolgens ook vier jaar lang financiën voor zijn rekening te nemen. Het was het tijdperk Janus Oomen, lijsttrekker van het CDA, de nummer één van Breda.

De verkiezingen van 2006 brachten verandering in de status quo. De PvdA werd de grootste, Janus moest financiën inleveren en kreeg er als troost Ruimtelijke Ordening voor terug. Maar dat kon nooit lang duren. De voormalige leraar wiskunde rekende al op 2010, het jaar waarin het CDA zijn rechtmatige positie als grootste partij zou herin nemen. Uiteraard met Janus aan het roer.

Totdat de telefoon van de ook naar Hamburg afgereisde journalist Nico Schapendonk ging. Het was André Lips, de huidige fractievoorzitter van het CDA, die belde vanuit Breda. Met nieuws voor de bijna voltallig aanwezige wethouders en raadsleden en vooral voor Janus zelf…

Auteur:

Dutch local politician for the environmentalist party GroenLinks, tends to be serious at times but usually has a slightly absurd and overall happy and sunny mental disposition.

12 gedachten aan “De Verliezer – vr 10 juli 2009”

 1. Mooi gemonteerd filmpje. Het CDA is wel erg vroeg met zijn ALV voor de ledenlijst. Of wordt daar niet door de leden gekozen? Heeft het CDA overigens geen lijst voor de raad en een aparte voor de wethouders? Want dan is het lijsttrekkerschap toch helemaal losgekoppeld van het wethouderschap?

  [sÇ: het ging om de voordracht van de kandidatencommissie. en in principe kan janus altijd nog wethouder worden, maar als verliezend tegenkandidaat liggen de kaarten niet gunstig.]

  1. Dat snap ik niet. Hier in het Eindhovense wordt de lijsttrekker in principe fractievoorzitter, wethouders staan op een aparte lijst. (Bij GroenLinks in ieder geval).

   [sÇ: maar eindhoven is geen breda. en groenlinks niet het cda.]

 2. Valt er ook (niet) te twisten over wansmaak?
  Het zal allemaal wel mooi gemonteerd zijn, maar is dit niet een zeer geslaagde benadering van de integriteit en nieuwswaarde van een broddelblad?
  Wat zou Janneman hier van vinden?

  [sÇ: wat janus denk, weet alleen janus.]

  1. Janneman? Volgens mij wist Janneman heel goed dat ie gefilmd werd. Sterker nog: hij noemde Selçuks naam. Dan mag je toch gewaarschuwd heten?

   [sÇ: janus heeft een neus voor camera’s.]

 3. Hee Selcuk, prachtig gedaan! Je hebt je roeping gemist. Hoewel, als politicus doe je het ook wel aardig…

  [sÇ: dank je, geloof ik.]

 4. Mooi zeg. Soms mis ik het. Meestal niet. Nu eventjes wel.
  Heb sowieso al nooit begrepen hoe het CDA aan zoveel stemmen kwam met Janus als lijsttrekker. Dat zal met André wel weer zo verbazend worden. CDA zit weer in de lift. Hoe is het mogelijk !

  [sÇ: zeg, je hebt het wel over een gewaardeerd coalitiegenoot.]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *