Beste Rita – vr 26 nov. 2004

Beste mevrouw Verdonk,

Vandaag vernam ik dat U van plan bent de wet zodanig te wijzigen dat mensen met een dubbele nationaliteit na het beramen of uitvoeren van een terroristische aanslag hun Nederlanderschap verliezen. Op zich kan ik Uw gedachtegang volgen en onderschrijven. Toch heb ik er enige moeite mee. Ik zal U proberen uit te leggen waarom.

Laat ik mezelf eerst even voorstellen: ik ben Selçuk Akinci, een in Nederland geboren en getogen jongen van 26 jaar met een Nederlandse moeder en een Turkse vader. Ik heb nooit in Turkije gewoond of gewerkt, spreek beter Nederlands, Engels en plat Bredaos dan Turks. Ik heb mezelf altijd Nederlander gevoeld, ben blij dat ik in dit land woon (alhoewel de laatste tijd ietsje minder). Ik heb katholiek onderwijs genoten, ben zelf atheïst en drink bier en eet geregeld een frietje.

Toen ik in 1978 in het Bredase diaconessenziekenhuis geboren werd, kreeg ik om één of andere reden de Turkse nationaliteit. Ik geloof dat dit te maken heeft met de Turkse wetgeving die bepaalt dat de zoon van iemand met de Turkse nationaliteit automatisch zelf ook Turk is. De Nederlandse nationaliteit is pas jaren later, in 1982 voor mij aangevraagd en ook verkregen.

Uw stelling dat dubbele nationaliteiten onwenselijk zijn, kan ik billijken. Ik zou, gesteld voor de keuze, ook onverkort voor het Nederlandse burgerschap kiezen. Ik ben immers in dit land opgegroeid, ben betrokken bij de Nederlandse maatschappij en heb veel aan dit land te danken, bijvoorbeeld het door mij genoten onderwijs en de studiefinanciering die daarbij hoort. Mijn primaire bloed- en bodemband is dan ook met Nederland. Hooguit kan ik stellen dat de stad Istanboel voor mij een net iets grotere betekenis heeft dan een willekeurige andere Nederlander, maar dat heeft ongetwijfeld te maken met mijn interesse voor geschiedenis en mijn liefde voor de rijke culinaire traditie.

Het steekt mij dan ook enigszins dat ik in Uw voorstel toch niet als volwaardig Nederlander gezien wordt. Stel, en laat duidelijk zijn, ik ben dit geenszins van plan, dat ik een aanslag op een politicus zou beramen, raak ik mijn Nederlanderschap kwijt. De daders achter de aanslag op bijvoorbeld Aad Kosto, Hans Janmaat en Pim Fortuyn zouden hun Nederlanderschap niet kwijt raken, puur en alleen omdat zij geen dubbele nationaliteit hadden, omdat zij ‘echtere’ Nederlanders zijn dan ik. Waarom, mevrouw Verdonk, ben ik minder Nederlander dan Volkert van de Graaf, of dan U?

Nu zult U wellicht zeggen dat ik pas volwaardig Nederlander ben op het moment dat ik afstand doe van mijn Turkse nationaliteit. Daartoe ben ik op zich best bereid (ik heb mijn Turkse paspoort al sinds 1995 niet meer laten verlengen), maar ik ben bang dat dat zo makkelijk niet gaat. Als ik een briefje aan de Turkse regering zou schrijven met de mededeling dat ik mijn Turkse staatsburgerschap zou opgeven, zou dit simpelweg niet worden geaccepteerd.

Saillant detail bij deze dubbele nationaliteit is het feit dat de Turkse regering ook nog eens van mij verwacht dat ik daar voor mijn 35e de dienstplicht vervul. Vroeger accepteerde de Turkse regering de Nederlandse dienstplicht als volwaardig alternatief, waarmee de Turkse dienstplicht verviel, maar aangezien in Nederland de dienstplicht is afgeschaft, verwacht de Turkse regering (U weet wel, dat land dat niets voor mij heeft betekend) dat ik daar 18 maanden lang Koerden ga neerschieten. Of mijn dienstplicht afkoop voor de som van circa 5000 euro. U begrijpt dat ik voor beide weinig voel.

Ik wil er bij U dan ook voor pleiten Uw beleid voor enkelvoudige nationaliteit anders vorm te geven. Ga eerst onderhandelen met de Marokkaanse en Turkse regering over het versoepelen van de regels omtrent het afstand doen van het staatsburgerschap. Geef mensen met een dubbele nationaliteit vooreerst de mogelijkheid te kiezen voor een eenduidig Nederlands (of buitenlands) staatsburgerschap, alvorens U een rechtsongelijkheid creëert tussen verschillende ‘soorten’ Nederlanders. U zou mij daar in ieder geval een grote dienst mee bewijzen. Ik heb er namelijk nooit voor gekozen een Turkse nationaliteit te hebben.

Met vriendelijke groet,

Selçuk Akinci
(of Tobias de Ridder, als U dat Nederlandser vindt klinken)

Auteur:

Dutch local politician for the environmentalist party GroenLinks, tends to be serious at times but usually has a slightly absurd and overall happy and sunny mental disposition.

15 gedachten aan “Beste Rita – vr 26 nov. 2004”

 1. Beste stadsgenoot,

  Ingewikkeld hoe alles is geregeld omtrent die dubbele nationaliteiten. Stel: Bij burgerzaken sta je geregistreerd als Ned. / Italiaans, heb je dan ook meteen 2 nationaliteiten?

  Ik heb verder alleen mijn nederlandse paspoortje waar op staat dat ik nederlandse ben. Of stiekem toch ook dubbel?

  Groet
  Velvet

 2. Hallo, toevallig kwam ik deze site tegen omdat ik informatie zoek over het afstand doen van de turkse nationailteit voor mijn zoon. kan iemand mij helpen of en hoe dit mogelijk is, de vader is turks en ik ben nederlands, onze zoon heeft nu automatisch 2 nationaliteiten gekregen, wij wilden dit niet.ik heb het turkse consulaat gebeld, zij zeggen dat ik hem eerst daar ook moet registreren voorhij de turkse nationaliteit krijgt, maar ondertussen staat er wel op de geboorte papieren dat hij 2 nationaliteiten heeft!hoe kan hij afstand doen?
  groetjes anouk, een bezorgde moeder

 3. Mr. Akinci, heeft u bericht terug gekregen van mw. Verdonk? Zoja, wat heeft zij daarin gezegd? Ik hoor graag van u.
  Iemand die ook geen zin heeft in de dienstplicht

 4. Dubbel staatsburgerschap werkt ook de andere kant op. Wanneer je voor meerdere jaren in het buitenland verblijft, zeggen verschillende landen dat ze het beleid van het land waar je staatsburger van bent volgen. In het kort: als Nederland geen dubbel staatsburgerschap toe staat, zullen veel Nederlandse staatsburgers die voor meerdere jaren in het buitenland verblijven voor een moeilijke keuze komen: het Nederlands staatsburgerschap opgeven of Nederlander blijven (maar veel landen beperken je rechten wanneer je geen staatsburger bent, bijvoorbeeld op sociale zekerheid, dus dan val je daar buiten in het land waar je verblijft).

 5. Dag Selcuk,

  Mooi geschreven. Helemaal mee eens. Ik ben 42, geboren in Turkije, was 8 toen ik naar NL kwam. Vorig jaar hebben we een zoontje gekregen. Bij de aanmelding in het gemeentehuis krijgt hij automatisch ook de Turkse nationaliteit??? Dit is dus volgens de Nederlandse regels en wetten??!! Het kind krijgt alle nationaliteiten van de beide ouders. Keuze hierin is niet mogelijk. Ik vind dit belachelijk. Ik zelf kom niet van mijn TR nationaliteit af, moet het eerst afkopen en dan pas opzeggen. Hier voel ik natuurlijk helemaal niets voor, 11.000 euro is niet weinig. En bovendien, zie ik het nut ervan niet in. Ik heb helemaal niets meer met TR. Uit principe zal ik het nooit betatalen, het is gewoon chantage en ordinaire diefstal. Bij het consulaat is mijn zoontje ook niet ingeschreven. Anders moet hij over 18 jaar door dezelfde ellende als ik. Nu maar hopen dat de Nederlandse kanalen de info niet doorgeven aan de Turkse kanalen. En zolang ik niet in TR kom kunnen ze met niets maken. Ze lopen wel een smak vakantie geld mis. Krijg je met onredelijke regels en wetten. Heb jij nog tips om van de nationaliteit af te komen. Mischien moeten we gezamenlijk een advocaat erop zetten of via bepaalde Europese kanalen spelen. Mischien zijn er mensen de connecties hebben in deze wereld. Alleen kunnen we bijna niets, maar samen kunnen we heel sterk zijn/worden.

  Groeten Cenap

 6. Dag Selçuk en alle anderen die in de zelfde schuitje zitten,

  Raar maar waar en zeker niets nieuws,zit in de zelfde schuitje als jullie allemaal!
  Was 10maanden oud toen ik naar Belgie kwam.Tot mijn 9 jaar school gevolgd.Plots bedachten mijn ouders dat ik aan het vervreemden was van de Turkse kultuur…komaan zeg,dat op mijn kinder jaren!!!
  Zij hadden dan maar besloten dat ik bij mijn tante in Istanbul maar moest gaan studeren.Het was maar voor een jaar bedoeld…zij zouden dan voor goed na komen.Awel…die één jaar werd er zeven!
  Ik denk niet dat ik er een tekeningske bij moet maken om te vertellen dat het niet leuk is geweest gedurende die 7 jaar in Istanbul. Dit is dan ook mijn enigste echte band met Turkije!
  Bij mijn terugkeer als jong volwassen man heb ik dan alles gedaan om zelfstandig op mijn eigen benen te kunnen staan zodat zoiets nooit meer met mij kan gebeuren…wat mij ook gelukt is,weliswaar met zware gevolgen natuurlijk!…maar het is een bewuste keuze geweest.Heb me Belg laten maken met de gedachte dat dan alles in orde was maar helaas…Turkije aanvaard het niet en verplicht je je legerdienst te doen!Ben ondertussen bijna 42j.Heb al enkele waarschuwings brieven gehad van Turkije dat ik mijn Turkse Nationaliteit zou verliezen…ik wil niets liever maar,in het geval dat het achter de rug is…zou het dan mogelijk zijn om het land te kunnen bezoeken als toerist?
  Zou graag ook willen weten hoe het met jou is afgelopen en al die andere lotgenoten.In Godsnaam,wij zijn toch geen kriminelen…wat doen wij verkeerd?!!!

  Hartelijke groeten en sterkte aan allen!!!

 7. @Cenap en Adam: Wel een erg late reactie, maar ik lees jullie boodschappen nu pas. Helaas heb ik geen concrete tips voor jullie. Hopen dat Turkije deze rare regel afschaft als ze, wellicht, in de EU komen.

 8. Hallo mensen,

  Nou heb ik goed nieuwd voor Tobias, Cenap en Adam, namelijk de dienstplicht in Turkije duurt geen 18 maanden zoals Tobias ons heeft medegedeeld, neen het is sinds 2003 ingekort en vastgesteld op 15 maanden. Fantastisch toch?

  Echter, als jullie 15 maanden ook niet zien zitten kunnen jullie heel makkelijk afstand doen van jullie Turkse nationaliteit, geen enkel probleem. Je dient enkel meerderjarig en toerekeningsvatbaar te zijn that’s It. Ik neem aan dat dat voor alledrie de linkse rakkers wel geldt? Enfin, je dient een verzoekschrift bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken in Turkije of bij het consulaat van Turkije in Nederland. Het dossier wordt vervolgens ter goedkeuring voorgelegd aan de Ministerraad in Turkije. Als de Ministerraad instemt, wordt er een ‘uittredingstoestemming’ afgeleverd.

  Jullie blij, wij blij.

  Liefs,

  Bilge ( Trotse Turk : )

 9. Trotse Turk,

  Je schrijf het zo makkelijk , maar dat is het niet. Ik ben 28 jaar en ik kom niet van mijn dubbele nationaliteit af. Kunnen we samen misschien een oproep doen aan alle Nederlandse/Turkse burgers. Die afstand willen hoe. Samen staan we sterk. Ik wil best het voortouw trekken, waar hoe???????? Misschien heb jij een idee.
  Mijn moeder is er aan 20 jaar mee bezig. Op de ambassade staan ze je niet te woord. Laat in over het consulaat maar niets zeggen. Een hond er anders beter behandeld.

  groetjes Ali

 10. Beste Allemaal,

  Ik ben een man van 42.
  Heb een Turkse vader ( die ik al meer dan 30 jaar nie tgezien heb ) en een Nederlandse moeder.
  Toen mijn ouders gingen scheiden, heeft mijn moeder voor ons ( broertjes en ik ) zonder toestemming van de Turkse overheid de nderlandse nationaliteit aangevraagd en die hebben we ook gekregen.
  Daarna zijn onze achternamen veranderd in die van mijn moeder.
  Ik heb nu zelf kinderen, en kwam tot mijn verbazing erachter, dat ook zij de dubbele Nationaliteit hebben.
  Dit wild ik absoluut niet, maar volgens de gemeente ambtenaar moet ik daarvoor zelf afstand doen van de Turkse nationaliteit.
  Nu las ik, dat dit automatisch zou gaan als je zonder toestemming van de Turkse overheid een andere nationaliteit aanneemt.
  Wie van jullie heeft hier ervaring mee?
  Volgens een Advocaat in nederland, moe tik eerst een advocaat in Turkije in de hand nemen en een gehele procedure gaan voeren tegen de Turkse overheid.
  Vlgens mijn advocaat, komt het er op neer, dat ik een flinke smak geld moet gaan betalen wil ik van de Tulrse nationaliteit afkomen. Help!!

 11. Bilge heeft helemaal gelijk, voor de Turkse nationaliteit geldt dat je de nationaliteit wel kunt opgeven! Voor de Marokkaanse is het niet mogelijk om afstand te doen van zijn/haar nationaliteit omdat dit wettelijk bepaald is. Voor de mensen die afstand willen doen van de Turkse nationaliteit, schiet maar op want waarschijnlijk komt er een nieuwe wetsartikel die het afstand doen van de Turkse nationaliteit zal verbieden zoals ook in Griekenland, Marokko, etc.

  Overigens zou ik zelf eerder de Turkse nationaliteit kiezen, over enkele jaren zullen we het in Turkije beter hebben dan in Nederland.

  Een ander trotse Turk

 12. De voorwaarden en bescheiden voor het afstand doen volgens de Rijkswet op de Turkse nationaliteit art. 403 zijn de volgende:

  1. Kennisgeving van naturalisatie waarin staat dat men de Nederlandse nationaliteit heeft verkregen en een vertaling in het Turks door een beëdigde tolk.
  2. Turkse en Nederlandse paspoort,
  3. 2 pasfoto’s,
  4. Turkse identiteitskaart (Nüfus cüzdanı),
  5. De dienstplichtigen moeten hun dienst uitstellen voordat ze afstand van de Turkse nationaliteit gaan aanvragen.
  6. Als u gescheiden/weduwe/weduwnaar bent of als uw echtgenoot van buitenlandse afkomst is dan moet u hiervoor een overlijdensakte en/of een echtscheidingsakte meenemen. Als uw echtgenoot van buitenlandse afkomst is dan moet u een internationale geboorteakte van hem/haar meenemen.
  7. Meerderjarigen en minderjarigen vanaf 15 jaar moeten hiervoor persoonlijk een aanvraag indienen.

  Nou zo veel moeite is het toch niet ?

 13. Beste Aysegul,

  Als je de kennisgeving van naturalisatie niet meer in je bezit heb,heb je wel een groot probleem.
  Ik heb mijn Nederlandse nationaliteit in 1982 verkregen en kon niet weten dat zo,n kennisgeving zo belangrijk kon zijn.

  Inmiddels ben ik 43 jaren jong en mijn vader is nu 77 jaar en is inmiddels teruggekeerd naar Turkije.
  Als ik hem wil bezoeken word ik opgepakt en gevangen gezet,dat is toch achterlijk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *