Dag JPII – zo 3 apr. 2005

De paus is dood en ineens heeft iedereen alleen nog maar positieve dingen over die man te melden. Lijkt het. Terwijl de paus met zijn anti-condoomverhaal natuurlijk verantwoordelijk is voor meer doden dan George W. Bush in twee oorlogen bij elkaar. Ja lieve mensen, de kruistochten zijn er niets bij.

Toch kan ik ook wel een beetje ontzag voor die man opbrengen. Want ook al is het een oerconservatieve man die tegen gelijke rechten voor vrouwen is, die abortus en euthanasie coûte que coûte verwerpt en die homosexualiteit waarschijnlijk één van de grootste zonden denkbaar acht, ook al is het iemand die eeuwen geleden al als ouderwets betiteld zou worden, desondanks heeft hij ook wel een paar goede dingen gedaan.

Hij heeft binnen de roomskatholieke kerk afgerekend met het hardnekkige anti-semitisme dat er eeuwenlang heeft geheerst. Hij heeft de dialoog met andere godsdiensten geopend, hij heeft het kapitalisme een verwerpelijk economisch systeem betiteld en, wat voor mij erg zwaar weegt, hij heeft zich zeker de laatste jaren, ontpopt als een fervent tegenstander van oorlogen. Waaronder de oorlog in Irak.

Die goede eigenschappen zie ik ook graag terug in een nieuwe paus. Daarnaast hoop ik op een paus uit Afrika of Latijns-Amerika. Een homosexuele paus, zou ook leuk zijn, ervan uitgaande dat een vrouwelijke paus er voorlopig niet inzit. Een beetje een moderne, ruimdenkende paus dus.

Tot slot vind ik dat de paus eigenlijk gekozen zou moeten worden. Had D’66 dat niet in het paasaccoord kunnen opnemen… een gekozen paus?

Auteur:

Dutch local politician for the environmentalist party GroenLinks, tends to be serious at times but usually has a slightly absurd and overall happy and sunny mental disposition.

2 gedachten aan “Dag JPII – zo 3 apr. 2005”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *