Idaho – za 30 juli 2005

Eén van mijn favoriete films is My Own Private Idaho van Gus van Sant. Het is een briljante film over twee mannelijke prostituees in de straten van Portland. Zo’n film over de zelfkant. Het leven aan de zelfkant van de maatschappij.

Ik heb My Own Private Idaho maar twee keer gezien. Eén keer op groot scherm in de tijd dat ik in York woonde en één keer op televisie, nota bene bij Veronica. Tot mijn grote spijt liet een DVD-release erg lang op zich wachten. Behalve in Australië is de film namelijk nooit digitaal verschenen. Totdat NewLine ‘m vorige maand onaangekondigd ineens toch had uitgebracht.

Het heeft nog een maand geduurd, voordat ik de tijd had om de film op te zetten, maar het was het wachten waard. Het verhaal van Gus van Sant is briljant in elkaar gezet en de film bevat prachtige shots. Daarnaast heeft de film een topcast van o.a. de te vroeg overleden River Phoenix en Keanu Reeves. Wie bij die namen denkt dat de film niet veel kan voorstellen, heeft het mis. My Own Private Idaho is één van die zeldzame films waarbij succesvolle hollywoodacteurs worden gecast voor een absolute cult-film.

Ik zal je de verhaallijn besparen. Een korte, eendimensionale flaptekst doet immers geen recht aan de film. Hoe dan ook, ik kan ‘m aanraden, overigens samen met zo’n beetje elke anere film die Gus van Sant maakt. Wherever, whatever, have a nice day.

Auteur:

Dutch local politician for the environmentalist party GroenLinks, tends to be serious at times but usually has a slightly absurd and overall happy and sunny mental disposition.

3 gedachten aan “Idaho – za 30 juli 2005”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *