The Last Farewell – za 23 juli 2005

Na de afscheidsborrel op maandag en het afscheidsdiner gisterenavond, kwam dan eindelijk het echte afscheid van Jaap. Hij kwam nog even langs om een Nederlandse stekkerdoos met Engelse stekker op te halen, een erg handige accessoire als je ook in Kenia je mobiele telefoon wilt kunnen opladen.

Jarenlang waren de belangrijkste voorbereidingen voor de vakantie het regelen vaan een visum, eventuele inentingen en het bij je hebben van voldoende geld, bij voorkeur in het formaat Dollar. Inmiddels is dat laatste vervangen door Visa-cards en andere virtuele betaalmiddel. Inentingen gelden voor het Afrikaanse continent nog steeds. Daarnaast wordt kennelijk aangeraden om ook altijd een aantal injectienaalden mee te nemen. Want stel dat je om wat voor reden dan ook in het ziekenhuis terecht komt en daar aan het infuus of de spuit moet, kun je er kennelijk maar beter zelf voor zorgen dat je een schone naald krijgt. Dat is toch wel handig in een land waar 1 op de 15 mensen last heeft van Aids en daarmee tot de middenmoters van Afrika behoort.

Aan dit rijtje klassieke voorbereidingen is inmiddels een rijtje moderne voorbereidingen toe te voegen. Het meenemen van je mobiel is tegenwoordig een must, ook al sluit je plaatselijk wel een nieuw abonnement met bijbehorend Keniaans telefoonnummer aan. Ook van te voren regelen: ongeveer twee gigabyte aan serverruimte om je foto’s op te plempen en een reislog zodat je niet iedereen dezelfde brief hoeft te sturen.

Maar hoe handig Internet en mobieltjes ook zijn, als je echt het gevoel wilt hebben in het buitenland te zitten, neem je een wereldontvanger mee. Met duim en wijsvinger aan de afstemknop draaien om tussen de bevreemdende ruis van de korte golf te proberen iets van de wereldomroep te kunnen verstaan. Want ook al kun je tegenwoordig bijna kraakhelder elke Nederlandse presentator via de pc te voorschijn toveren, er gaat niets boven het telkens wegvallende signaal van de 22-meterband, waardoor je de finish van de Tour de France net mist.

Auteur:

Dutch local politician for the environmentalist party GroenLinks, tends to be serious at times but usually has a slightly absurd and overall happy and sunny mental disposition.

Eén gedachte over “The Last Farewell – za 23 juli 2005”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *