Homo Ecclesiasticus- vr 26 sept. 2008

Het behoud van de Heilig Hartkerk is al jarenlang, of beter gezegd decennia lang, een belangrijk punt voor GroenLinks. En dus dringt de fractie al jarenlang aan op het opknappen van het pand. Desondanks lijkt er maar geen schot in te zitten.

Zonder opnieuw de geschiedenis te herhalen: de Heilig Hartkerk is al sinds halverwege de jaren ‘80 niet meer in gebruik. De parochianen zijn in 1986, toen ze de kerk uit protest tegen de sluiting hadden bezet, door de politie biddend uit de kerk gedragen. Een dik jaar later werd de kerk gekraakt.

In de tussentijd ging de kerk van hand tot hand. Speculanten en projectontwikkelaars wilden de kerk slopen om er luxe appartementen te bouwen. Sloop van de kerk werd jarenlang door omwonenden en monumentenliefhebbers voorkomen. Toen de sloop van de kerk vrijwel niet meer te voorkomen was, werd de kerk vier jaar geleden alsnog op de rijksmonumentenlijst geplaatst. Kerk gered, zou je zeggen.

Sinds die tijd is er alleen niet zoveel meer gebeurd. De bewoners zijn onder het mom van een brandgevaarlijke situatie tijdelijk hun pand uit gejaagd, op het dak is een lek ‘gedicht’ door er een plastic zeil tegenaan te spannen en sinds kort is de kerktoren met steigers gestut om het ontzetten van de torenspits tijdens een eventuele storm te voorkomen. Maar van definitieve plannen voor invulling lijkt nog steeds geen sprake. De huidige eigenaar, Stichting Woonzorg, lijkt expres de boel te vertragen in de hoop dat het pand vanzelf omvalt, zodat de grond alsnog met dikke winst wordt verkocht. En tussendoor heeft woonzorg ook nog een subsidiebedrag voor reatauratie van vier miljoen misgelopen omdat ze te laat waren met het versturen van een brief.

Ik heb het volledige dossier dus maar bij de gemeente opgevraagd om mijn vinger erachter te krijgen. Bij elkaar een meters dik dossier, maar de echt relevante documenten ben ik er niet in tegengekomen. De correspondentie met Woonzorg bijvoorbeeld. Want wanneer gaat die organisatie het pand nu eens echt opknappen. En als ze dat nu echt niet willen, kunnen ze het wat mij betreft ook gewoon weggeven aan iemand die er wel wat mee wil doen.

Auteur:

Dutch local politician for the environmentalist party GroenLinks, tends to be serious at times but usually has a slightly absurd and overall happy and sunny mental disposition.

3 gedachten aan “Homo Ecclesiasticus- vr 26 sept. 2008”

  1. Als gemeente heb je volgens mij de mogelijkheid om bij verwaarlozing de eigenaar tot actie te dwingen. In Gouda zijn we daar nu mee bezig, met wat verloederde stukjes binnenstad. Aanpakken! Regels zijn regels! Handhaven!

    [sÇ: bestuurlijke dwang is eigenlijk alleen toe te passen bij het aanpakken van de meest gevaarlijke situaties. je kunt er niet zo maar een heel pand mee laten restaureren.]

  2. Heeft de eigenaar van een rijksmonument geen zorgplicht over het monument?

    [sÇ: juridisch schijnt dat allemaal maar moeilijk afdwingbaar te zijn.]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *