De NCRV – wo 26 aug. 2009

NCRV-logos
NCRV-logo's

Enerzijds was ik niet verbaasd over de nieuwe huisstijl van de NCRV. Vanaf de introductie eind jaren ’80 van een was eigenlijk al duidelijk dat het toen nieuwe logo waar de omroep met de kleine C zich het grootste deel van de negentiger en nuller jaren mee presenteerde, niet echt tijdsbestendig was.

Het typische knutselwerkje in herkenbare jaren ‘80 stijl was eigenlijk al gedateerd toen het werd gelanceerd. En alle versoberingen, stileringen en kleuraanpassingen die in de jaren daarop volgden, hebben daar niets aan kunnen veranderen. En dat maakt het extra bijzonder dat de NCRV bij hun nieuwe merkstrategie gekozen heeft voor het tot leven wekken van hun oude logo, waar ze in de jaren ‘70 en ‘80 bekend mee zijn geworden: de oranje wafel, met daarin de witte letters NCRV. Alhoewel omwille van de mode de oranje wafel is vervangen door vier grijze blokjes en de letters NCRV dit keer niet wit zijn, maar rood, groen, blauw en grijs. Een subtiele verwijzing naar de drie basiskleuren van waaruit een kleurentelevisie alle kleuren weet samen te stellen.

Laat ik nu niet schamper doen. Ik houd vaak wel van die oude logo’s en heb weinig op met alle restylingen die de afgelopen twee decennia hebben plaatsgevonden. De Rabobank is voor mij nog steeds de bank met een logo dat het meest op een procentteken leek, in plaats van dat rare androgyne mannetje en de PTT had behalve haar naam ook nooit de posthoorn en de kleur rood moeten verbannen. Veel van die nieuwerwetse logo’s hebben niet de kracht en de tijdloosheid van hun voorgangers. Gelukkig heeft de NS nog altijd de spoorwissel als logo.

Wat bij de nieuwe NCRV echter nog vele malen meer aanspreekt dan het nieuwe, oude logo is het spotje dat hoort bij hun nieuwe corporate identity. Een spotje waarin allerlei individuen passeren en in enkele steekwoorden zeggen wat ze voelen, waar ze zin in hebben, wat hun tekortkomingen zijn of juist hun pluspunten. Enerzijds typisch NCRV dat mensen in de waarde laat, anderzijds heel fris, omdat de NCRV met het spotje duidelijk aangeeft de diversiteit in de samenleving te omarmen. En dat is in een tijd van toenemende polarisatie, waarin de veelkleurige samenleving door velen  al lang niet meer als vanzelfsprekend wordt gezien, best een verademing te noemen.

Hieronder de nieuwe commecrial van de NCRV…

… en hier de NCRV-leaders door de jaren heen.

Auteur:

Dutch local politician for the environmentalist party GroenLinks, tends to be serious at times but usually has a slightly absurd and overall happy and sunny mental disposition.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *