Congres – 10 en 11 dec. 2005

Tijdens mijn vacantie hadden andere mensen mijn agenda maar beheerd. Dat leek hen een goed idee. Dat ik telefonisch prima bereikbaar was in Kenya, weerhield mensen er niet toch maar zonder overleg data voor mij te prikken. Zo kon het gebeuren dat ik op zaterdagmiddag tegelijkertijd maar liefst drie afspraken had. Aangezien ikzelf slechts in mijn eentje ben, zorgde dat voor enige complicaties.

Eigenlijk zou ik het hele weekeinde naar een Dwars-congres in Utrecht gaan. Dat ik het dagprogramma van de zaterdag geheel zou gaan missen werd mij al snel duidelijk. Restte nog de overlapping tussen een fotosessie voor de verkiezingskrant en een tv-interview voor de commerciële lokale televisie. Na enig gesteggel met de fotograaf en de overige kandidaten van de GroenLinks-lijst kon één en ander toch nog passend gemaakt worden.

Ik heb een hekel aan fotosessies. Ik heb er namelijk altijd moeite mee om enigszins geforceerd lachend op foto’s te staan. Ik mag nog zo’n vrolijk mens zijn, lachend in lenzen kijken gaat me slecht af. Maar eerlijk is eerlijk, ze heeft het gepresteerd plaatjes te schieten waarvan ik niet overtuigd vind dat ik er weer eens veel te lelijk opsta.

Uiteindelijk kwam ik veel later aan in Utrecht dan ik had gepland en bleek het inhoudelijke programma van het congres eerder afgelopen dan gepland. Ik kwam precies op tijd voor het eerste biertje en, daarmee, het vijftienjarig jubileumfeestje van de groenlinkse jongerenorganisatie Dwars. Een leuk feest waar ik, behalve het gestaalde kader van nu, vele oude bekenden tegenkwam waarmee ik gedurende de tien jaar dat ik lid ben van Dwars, heb mogen samenwerken. De gezelligheid, die later werd voortgezet in ACU duurde tot vijf uur ’s morgens. Geen beletsen overigens om weer vijf uur later vrolijk uit bed te komen voor het leiden van een debat tussen Dick Pels (Socioloog, mede-oprichter van de Waterlandstichting, voor vrijzinnige politiek), Hans Feddema (antropoloog en publicist, oud-EVP voorzitter en lid van de Linker Wang, werkgroep voor Christelijke politiek) en Anton van Schijndel (Tweede Kamerlid VVD). Het was de laatste die maar meteen een discussie deed losbarsten door felle kritiek op de Islam te leveren. Het werd een stevig, inhoudelijk en wat mij betreft zeer geslaagd debat.

Voordat ik terugreisde naar Breda om naar de House Warming van Liesbeth en Joris te gaan, raakte ik nog aan de praat met Rutger, al lange tijd Dwars-er en tegenwoordig activist bij GroenFront. Hij zit op dit moment in een boom in het Schinveldse Bos dat met kap bedreigd wordt, zodat de vliegtuigen van de over de grens liggende Navo-basis lager kunnen overvliegen, maar klom tijdelijk uit zijn boom voor het Dwars-congres. Respect voor zoveel bevlogenheid.

Auteur:

Dutch local politician for the environmentalist party GroenLinks, tends to be serious at times but usually has a slightly absurd and overall happy and sunny mental disposition.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *