Homo Iris – wo 25 juni 2008

Selcuk Akinci, foto Ron van Zeeland

Geen voetbalwedstrijd dus. Wel een forumdiscussie over een eventueel provinciaal Homobeleid waar ik door SP-Statenlid Ron van Zeeland voor was uitgenodigd. Als fractievoorzitter van GroenLinks in Breda, maar waarschijnlijk vooral ook als homo.

De eerste vraag die er meteen voorlag: is homobeleid, of liever diversiteitsbeleid, nu eigenlijk wel een provinciale taak. Om niet in een procedurediscussie te verzanden zeiij Ron van Zeeland maar meteen dat ‘de provincie gaat over die onderwerpen waarover zij wil gaan’.

Aanvankelijk vreesde ik een houding waarin vooral veel van de overheid verlangd werd, maar dat bleek gelukkig alleszins mee te vallen. Dus geen provinciaal gesubsidieerde Roze Huizen in de provincie. Daartegenover staat dan wel dat er geld moet zijn voor de financiering van praatgroepen en roze activiteiten, zoals bijvoorbeeld een tweewekelijks ‘roze restaurant’.

Moeilijker lag de discussie over speciale ouderenzorg voor hlbtg’s. Mijn stelling was een pragmatische: hoewel ik persoonlijk niet zo’n voorstander ben voor speciale tehuizen voor etnische, religieuze en dus ook seksuele groepen, vind ik dat de groep zelf maar moet aangeven of er behoefte aan is. Ik moet er zelf niet aan denken, maar als Turken behoefte hebben aan een eigen oudedagsvoorziening, dan moet dat mogen. En waarom zou niet hetzelfde gelden voor homos, lesbo’s enzovoort’s.

Overigens ben ik er, net als die lesbische dame in het publiek die moest walgen bij het idee in een lesbische vleugel van een bejaardentehuis oud te worden, van overtuigd dat die vraag naar speciale zorg een tijdelijke is. Net als bij etnische groepen zal de generatie homo’s die nu opgroeit, helemaal geen behoefte hebben aan een eigen voorziening, tenzij er ineens iets radicaal zou veranderen in de maatschappij.

Grootste probleem, en dat werd door iedereen erkent, blijkt toch weer de veiligheid. Hoewel ik me werkelijk nog nooit onveilig gevoeld heb als homo, neemt het aantal homo-gerelateerde incidenten toe en voelen ook steeds meer homo’s zich onveilig op straat. Hier een duidelijke taak voor de provincie om, in samenwerking met de korpsen en gemeenten, meer aandacht voor dit thema te vragen. Dat betekent: goed registreren, slachtoffers doorverwijzen naar passende organisaties en veel sneller ingrijpen wanneer bijvoorbeeld een homoseksuele buurtbewoner dreigt weggepest te worden. Overigens werd ook nog opgemerkt dat in de jeugdzorg meer aandacht moet zijn voor het herkennen van problemen van pubers rond het thema seksualiteit. Ook een mooie taak voor de provincie.

Wel of geen apart diversiteitsbeleid: mijn antwoord is nee. Wat echter wel kan is om op elk relevant thema een paragraaf over diversiteit op te nemen. Dus zorgbeleid, onderwijsbeleid, veiligheidsbeleid: al die stukken moeten een ‘roze paragraaf’ hebben over de effecten van het beleid op de hlbtg’s.

Discussieleider Anja Meulenbelt loofde nog een prijs uit voor degene met het beste alternatief voor het nogal zakelijke hlbtg (homo’s, lesbo’s, bi’s en transgenders). Ik kwam met het alternatief regenboogmensen. Misschien een beetje te lief, maar in ieder geval minder kil dan een opsomming uit het alfabet.

Lees ook het blog van Anja Meulenbelt en Ron van Zeeland.

Auteur:

Dutch local politician for the environmentalist party GroenLinks, tends to be serious at times but usually has a slightly absurd and overall happy and sunny mental disposition.

27 gedachten aan “Homo Iris – wo 25 juni 2008”

 1. Ik deelde ooit jouw optimisme over de tijdelijkheid van de vraag naar (of de noodzakelijkheid van) specifieke voorzieningen. Die roze bril is door de steeds groter wordende intolerantie en onverschilligheid allang van m’n neus gerukt. De overheid (zelfs de provinciale) dient, om maar es ’n oud begrip van stal te halen, waakzaam te zijn. Te vaak merk ik dat we, door te denken dat we d’r al zijn, niet in de gaten hebben dat we weer jaren terugvallen.

  En mag Anja Meulenbelt alsjeblieft met ’t vuilnis mee?

  [sÇ: het zal me wel. ik vind dat wij homo’s daar ook wat assertiever mee om moeten gaan. ja, de poterammers lijken inderdaad terug, al zijn ze niet talrijk. maar ik weiger door het leven te gaan als lid van een bedreigde diersoort. dat is wellicht een heel persoonlijk gevoel, maar ik laat me niet bang maken. ze kunnen me wat.

  en anja meulenbelt bleek in real life best wel verrassend aardig.]

 2. Hoewel ik nog ooit bedreigt ben of me onveilig heb gevoeld, merk ik de toenemende intolerantie van de samenleving, zoals René ook al stelt, wel. Nederland is een land waar zich een steeds grotere kloof aan het aftekenen is tussen twee groepen. Laat ik ze maar de liberalen en de conservatieven noemen.
  Daar waar de liberalen steeds vrijer worden in denken en accepteren, worden de conservatieven steeds behoudender in denken en dus in het niet accepteren. Ik denk (en dat is puur een onderbuik gevoel) dat de conservatieven momenteel in de meerderheid zijn.
  Ik merk dat aan de afkeurende blikken op Paul en mij als we hand in hand door het centrum van de stad lopen. Het buiten gezet worden in de Miller Time voor het dansen met een jongen. Het gevraagd worden om ergens anders te dineren als je je partner bij binnenkomst een kus geeft.
  Nederland is minder tolerant en respecterend naar de medelander dan 5 jaar geleden. Dat is jammer. Heel jammer. Dus ik denk dat we er veel harder aan moeten trekken dan we 5 jaar geleden dachten. De maatschappij verhard. En met een overheid die tegenpolen stimuleerd, een ‘wij’ en ‘zij’ mentaliteit bij de mensen aanspoort en daar ook op stuurt, zal de kloof alleen maar groter worden.

  Bijzonder is het overigens ook dat Ron van Zeeland iets ‘zij’ in plaats van ‘zei’. Maar dat is voor de muggenzifters.

  [sÇ: ik hoor altijd maar weer dat soort voorbeelden, maar maak ze zelf niet mee. behalve dan die ene keer dat ik wel erg heftig met iemand zat te zoenen tegen de flipperkast en de uitbater ons vroeg of we niet zo dicht bij het raam wilden staan. overigens was dat in een homokroeg :) ]

 3. Misschien moeten we homohaters het recht ontnemen ooit op een roze wolk te leven. Dat zal ze leren!

  [sÇ: of roze koeken te eten.]

 4. Eigenlijk deel ik je mening wel: meer aandacht voor onveiligheidsgevoel van homo’s, als bepaalde groepen behoefte hebben aan aparte ouderenvoorzieningen dan moet het mogen, en geen apart diversiteitsbeleid maar “roze” paragrafen.

  Maar dat is best saai, er moet toch iets zijn waar ik het niet mee eens ben? ;)

  [sÇ: je verwacht nu toch niet dat ik hier ga roepen dat het homohuwelijk afgeschaft moet worden hè? Tom zou’t me nooit vergeven.]

 5. @ sÇ: For the record: Nederland heeft geen homohuwelijk. Nederland heeft een burgelijkhuwelijk voor al haar inwoners.

  [sÇ: ja maar “je verwacht toch niet dat ik de openstelling van het burgerhuwelijk voor partners van het gelijke geslacht wil gaan terugdraaien” klinkt toch iets minder gevat.]

 6. @ sÇ: Ik ben aanvoerder geweest van een voetbal team. [Staat in mijn voorstel rondje]. Is trouwens ook wel duidelijk waarom ik dat niet meer ben ;-)

  [sÇ: ik ging uit van american football. maar waarom voetbal je nu niet meer dan? ik verkeerde in de veronderstelling dat je er gewoon altijd al een hekel aan had gehad.]

 7. @ sÇ: Ow neen. Het kijken vind ik leuk, het agressieve kijkgedrag dom, het spelen vind ik leuk. Mijn linker knie heeft het begeven. Ik ben niet meer zo’n goede links buiten meer daardoor.

  [sÇ: ik ben wel een aardige linksbuiten. politiek dan, hé?.]

 8. @ sÇ: Ik twijfel over GroenLinks.

  [sÇ: het is de enige partij die zowel progressief-liberaal, sociaal en groen is. dat moet je toch aanspreken :) ]

 9. @ sÇ: Daarom tijfel ik over GroenLinks. Ik ben progressief-liberaal, sociaal en groen. Toch? Dus het zou moeten matchen. Maar ja… ik zoek GroenLinks voor Dummies.

  [sÇ: maar je bent toch helegaar geen dummy?]

 10. @ sÇ: Nee, maar ik moet ergens beginnen he?

  [sÇ: de meesten beginnen met een kennismaking. hoi, ik ben selçuk.]

 11. och komaan. Homobejaardenhuizen zouden juist leuk zijn. Ik zie mezelf al in een rolstoel een homoverpleger achterna rijden met een doosje viagra in mijn handen, al zwaaiend.

  [sÇ: moet u niet in een bejaardentehuis voor alleen maar groenen?]

 12. @ sÇ: Tof! Ik zal je mijn gegevens mailen.

  [sÇ: one infopakket comming up. en volgens mij kun je ook nog lid worden van DWARS.]

 13. @ sÇ: vandaag was het raak. een groei mee enveloppe in de bus.

  [sÇ: met ook een lidmaatschapskaart voor dwars, als het goed is.]

 14. @ sÇ: is dat een hint?

  [sÇ: je hebt er de leeftijd voor. je zal zelfs niet eens het enige getrouwde lid zijn.]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *