Homo Rogitans – do 26 juni 2008

no coins but change

De burgemeester wilde de APV veranderen. Hij moest de mogelijkheid krijgen om een bedelverbod uit te vaardigen. Hij kon van mij de wind van voren krijgen.

Allereerst is er in Breda geen probleem met agressieve bedelaars die mensen blijven lastigvallen. Af en toe loopt er in de stad of op het station een bedelaar rond die om een gulden vraagt. En daar kun je natuurlijk gewoon ‘nee’ tegen zeggen. Het schijnt een keer of wat gebeurd te zijn dat hij drammerig door bleef vragen. Och, ook bedelaars kunnen een slechte dag hebben, denk ik dan.

De tweede reden waarom ik pertinent tegen een bedelverbod ben: omdat ik in een samenleving wil wonen waar de minder mooie kanten van het leven niet worden weggestopt. Daklozen, bedelaars, ze zijn het rafelrandje van de stedelijke samenleving. Ze wegstoppen lost hun probleem niet op. Ze wegsturen omdat er een bedelverbod is, dus ook niet.

Mijn voorstel om het bedelverbod uit de APV te houden, werd met negentien stemmen tegen zeventien verworpen. Naast GroenLinks keerden het CDA, de SP, D’66 en Leefbaar Breda zich tegen het bedelverbod. Dat de PvdA voor het bedelverbod was, vond ik tekenend.

Auteur:

Dutch local politician for the environmentalist party GroenLinks, tends to be serious at times but usually has a slightly absurd and overall happy and sunny mental disposition.

5 gedachten aan “Homo Rogitans – do 26 juni 2008”

  1. Wat ik wel jammer vind, is dat sommige bedelaars hun handelen verbloemen door zogenaamd een passende beloning te vragen voor hun muzikale optreden langs de terrassen. Pure vergiftiging van het gehoor.

    [sÇ: om maar te zwijgen over het bedelgedrag van politici in verkiezingstijd.]

  2. Kom eens even een weekje op het stationsplein wonen, zou ik zeggen. Ze drammen, blijven op je trapje zitten/slapen, vallen je visite lastig, gaan echt niet weg. Politie stuurt ze weg. Meestal naar de buren. Lost niets op. Draaideurbedelaars hebben trouwens opvallend vaak alcohol of andere drugs tot hun beschikking. In ruime mate. Ze verkopen dat ook gewoon. Ook aan scholiertjes.
    Ben ik al rechts?

    [sÇ: en laatst zei je nog dat je zo prettig woonde? drinken, drugs en zelfs doelloos rondhangen is in het stationsgebied trouwens al verboden. ook zo’n verbod waarmee de overlast die er is niet wordt opgelost maar al wel eens een scholier die op de bus zat te wachten onterecht is gearresteerd (!). en nee hoor, je bent niet rechts, hooguit aan het overdrijven :) ]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *