Yep, het was weer zover. In de commissievergadering Bestuur barstte het debat over horecasluitingstijden weer los. Aanleiding: de omzetverliezen en boetes waar de nachtzaken mee te kampen hebben sinds het extra vensteruur dat de reguliere horeca erbij gekregen heeft.
Hoe zat het ook al weer. In Breda hoeven de café’s op donderdag, vrijdag en zaterdag pas om drie uur dicht in plaats van twee uur. Voorwaarde is dat er na twee uur niemand meer binnen mag. Tegelijkertijd zijn er beveiligingsmensen ingehuur om de nieuwe regels te handhaven. Die controleren ook stipt om vier uur of de nachtzaken al leeg zijn. En aangezien geen enkele nachtzaak om vier uur al helemaal leeg kan zijn, krijgen deze zaken dus drie keer per week een boete van 13.000 euro. En dat kan natuurlijk niemand betalen.
Voor het CDA een goede aanleiding om voor te stellen de hele regelgeving weer terug te draaien. Daar staan ze overigens redelijk alleen in. Veel anderen vonden dat de nachtzaken er als compensatie ook maar een vensteruur bij moesten krijgen.
Ik wilde eigenlijk iets anders. Wat mij betreft mogen grote zaken er langer over doen om leeg te lopen dan kleine zaken. Logisch dat een zaak waar 1200 man inkunnen, niet binnen vijf minuten leeg kan zijn. Maar ik wil tegelijkertijd toe naar een situatie waarin er geen onderscheid meer is tussen reguliere horeca en de vijf nachtzaken.
De meeste nachtzaken hebben de laatste jaren niet erg geïnvesteerd in nieuwe formules. Het beperkte aanbod van klanten zorgde ervoor dat er altijd wel mensen binnenkwamen tussen twee en vier. En waarom investeren in een nieuwe formule als de mensen toch wel komen.
Ik geloof wel in het bestaansrecht van grote zaken. Om een voorbeeld te noemen, sinds de café’s langer open mogen, neemt het bezoek van de Graanbeurs af. Kennelijk zitten mensen liever een uurtje langer in hun favoriete café dan dat ze naar de Graanbeurs gaan. Kennelijk is die tent nu niet aantrekkelijk genoeg. Nu ken ik uitbater Ray ook als een inventieve en goede horeca-man. Ik wil hem uitdagen om van de Graanbeurs een tent te maken die ook in de vroege avond de competitie met zijn directe concurrenten aankan, los van elke sluitingstijdendiscussie. Ik weet zeker dat hem dat zou moeten kunnen lukken. Zet ‘m op Ray!